Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Вријеме је потврдило наше исправне одлуке, даље отварање биће усклађено са одлукама ЕУ

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, констатовало да су све мјере овог тијела и активности надлежних органа допринијеле високим нивоом заштите здравља и животâ грађана.

„Национално координационо тијело је професионално и непристрасно анализирало епидемиолошке податке који су стизали из појединих држава и досљедно доносило одлуке са циљем заштите здравља и животâ грађана Црне Горе и странаца у нашој земљи. Путеви импортације коронавируса у нашу земљу усљед неодговорности појединаца и развој епидемиолошке ситуације у државама региона потврдили су да смо и овог пута донијели исправне одлуке у интересу грађана Црне Горе и јавног здравља“ – констатовано је на сједници.

Са жаљењем је примљена вијест да су двије особе инфициране коронавирусом данас преминуле, а да се за трећу преминулу особу чекају резултати теста на коронавирус. Национално координационо тијело је изразило саучешће породицама преминулих и констатовало да данак узима вирус који је у нашу земљу недавно импортован из региона.

У оквиру анализе епидемиолошке ситуације у Црној Гори НКТ је информисано да је број тестирања на коронавирус у односу на број становника у нашој земљи међу највишима у региону и у складу са највишим европским стандардима. Дата је пуна подршка Институту за јавно здравље да настави високу стопу тестирања.

Потврђујући и на овом плану стратешко опредјељење Црне Горе да као водећа држава кандидат за чланство у Европској унији поштује, слиједи и примјењује европска правила и принципе Национално координационо тијело је одлучило да даљу политику отварања граница, што је извјесна потреба наше економије, усклади са политиком и одлукама Европске уније чим оне буду коначне и саопштене.

Анализирајући поједине дневнополитичке појаве у јавном простору НКТ подсјећа да је успјех у првој фази одговора на коронавирус резултат укупног заједништва, солидарности и дисциплине, што је више пута саопштавано јавности.

„Истицање разлика, појаве спискова којима свједочимо и разних пребројавања нијесу пут за успјех него пут за неуспјех. То је сваком јасно“ – констатовало је НКТ уз поруку и позив да треба да наставимо сви заједно да одговорно чувамо здравље и животе свих наших грађана и да заједно сачувамо нашу економску супстанцу. Морамо и сада бити солидарни и здружени јер је то услов за успјех цијелог друштва.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?