Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Спорови се могу рјешавати брже и јефтиније, чувајући добре односе између странака

Објављено: 29.06.2020. 19:07 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
У мандату актуелне Владе остварен је запажен напредак у развоју алтернативног рјешавања спорова, чиме је црногорским грађанима и привреди омогућен бржи и јефтинији начин рјешавања спорова, без покретања судских поступака, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин

Предсједавајући трећом сједницом Савјета за подстицање и унапређење примјене алтернативног рјешавања спорова данас у Подгорици, потпредсједник Пажин је изразио задовољство позитивним оцјенама које је у овој области дала Европска комисија у недавно објављеном радном документу (нонпејперу) о стању владавине права, констатујући да европски партнери сада већ у континуитету препознају напредак који Црна Гора остварује у развоју система алтернативног рјешавања спорова, као једног од приоритета реформе правосуђа.

„Развијањем система алтернативног, односно вансудског, рјешавања спорова не само да помажемо грађанима и привреди да брже и ефикасније остваре своја права и смање трошкове поступка, већ оваквим поступцима, као друштво, афирмишемо дијалог и компромис, чувајући добре односе између странака у спору,“ оцијенио је потпредсједник.

На сједници Савјета је констатовано да је Програм развоја алтернативног рјешавања спорова 2019-2021 у протеклој години у највећој мјери успјешно реализован, уз степен реализације од 88,68%, док су за све преостале активности већ предузете мјере које ће у наредном периоду допринијети њиховој успјешној реализацији.

Савјет је идентификовао и актуелне изазове у развоју алтернативног рјешавања спорова и констатовао да ће након очекиваног доношења Закона о алтернативном рјешавању спорова, који се налази у скупштинској процедури, бити створени сви неопходни услови за даљи напредак у овој значајној области реформе правосуђа.

Програмом развоја алтернативног рјешавања спорова 2019-2021 предвиђено је постизање укупно пет оперативних циљева у оквиру општег стратешког циља – Унапријеђена примјена посредовања/медијације и других алтернативних начина рјешавања спорова као ефикасних, финансијски исплативих, одрживих и доступних начина рјешавања спорова, којима се обезбјеђује ефикасна и правовремена заштита грађана и правних субјеката, ефикасност правосуђа, побољшање приступа правди и правна сигурност грађана.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП8нзqд
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?