Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава главног преговарача Александра Дрљевића поводом осме годишњице преговора са ЕУ

Објављено: 29.06.2020. 21:30 Аутор: КЕИ
Црна Гора осму годишњицу преговора са Европском унијом дочекује са свим отвореним преговарачким поглављима и са три привремено затворена поглавља у оквиру преговарачког процеса. Званичним отварањем и посљедњег преговарачког поглавља бриселска администрација је показала да политика проширења остаје активна и у овим тешким временима кад се сви суочавамо са пандемијом корона вируса и да су врата ЕУ широм отворена за нове чланице.

До данас, Црна Гора је остварила запажене резултате, прије свега кад је законодавни и институционални облик сарадње са ЕУ у питању и оно што је важно у наредном периоду је да кроз конкретне резултате и мјерљиви биланс резултата покажемо да су наше институције и наш законодавни оквир који смо креирали у претходном периоду апсолутно функционални.

У наредној фази преговарачког процеса нас, наравно, очекује још доста посла. То се, прије свега, односи на владваину права и поглавља 23 и 24 која ће остати у фокусу наше пажње и у наредном периоду. Оно што је показао Незванични радни документ Европске комисије је да у Црној Гори можемо да будемо задовољни напретком који смо остварили у овим поглављима, прије свега кад је у питању борба против организованог криминала и корупције, борба против трговине људима, прање новца, а изнад свега полицијска сарадња и веома успјешне акције које је наша полиција спроводила заједно са полицијама држава чланица ЕУ.

Наравно, ово само треба да буде додатан подстрек за све нас који смо у интеграционом процесу, да наставимо да са конкретним, мјерљвиим резултатима доказујемо да је владавина права наш приоритет, јер то је предуслов нашег даљег напретка кад је процес европске интеграције у питању.

Међутим, примјетно је да је у неким сегментима потребно додатно сазријевање и, прије свега, мислим на област политичких критеријума, гдје је јако важно да одређени изазови који се налазе пред нама, а то је, прије свега, одржавање парламентарних избора, враћање политичког дијалога у институције система, и потпуна функционалност демократских институција система буде у фокусу наше пажње. То ће бити један од кључних предуслова нашег даљег интеграционог процеса.

Као што смо неколико пута нагласили, у ЕУ не улази Влада или један појединац или једна институција. У ЕУ улази читаво друштво, сви сегменти нашег друштва треба да се интегришу и, без обзира на то да ли смо у Владиним институцијама, невладиним организацијама, да ли долазимо из медијске заједнице или различитих политичких партија, треба сви заједно да схватимо да је ово процес који је за добробит Црне Горе и њених грађана и да свако у свом сегменту и опсегу својих одговорности допринесе постизању коначног циља, а то је пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

Ако тако схватимо овај процес, ако наставимо марљиво да радимо у наредном периоду, вјерујем да за мандата ове бриселске администрације можемо да завршимо преговарачки процес и да се испуне сви услови за наше пуноправно чланство у ЕУ.


СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?