Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворено поглавље 8, Црна Гора показала посвећеност приступању ЕУ

Објављено: 30.06.2020. 20:00 Аутор: КЕИ
Преговарачко поглавље 8 – Конкуренција и званично је данас отворено на Међувладиној конференцији између Црне Горе и Европске уније у Бриселу, чиме је Црна Гора још једном потврдила да је посвећена испуњавању обавеза према чланству, а Европска унија да су њена врата отворена за државе које на том путу напредују.

Црну Гору је на Међувладиној конференцији представљао шеф Мисије Црне Горе при ЕУ, амбасадор Бојан Шаркић, а у име ЕУ на конференцији је учествовала стална представница Хрватске при ЕУ, амбасадорка Ирена Андраши, као и Кристијан Данијелсон, генерални директор за европску сусједску политику и преговоре о приступању.

Амбасадор Шаркић је истакао да је Црна Гора веома свјесна важности отварања поглавља 8, посебно имајући у виду да је то једно од најзначајнијих и најизазовнијих поглавља.

„Отварањем овог поглавља смо затворили изазовну фазу преговора након осам година, а наши напори у овој области су препознати. Вјерујем да ће завршетак фазе отварања поглавља бити замајац процесу интеграције и подстицај континуираном и марљивом раду на испуњавању преосталих обавеза“, казао је амбасадор.

Он је захвалио како хрватском предсједништву које, упркос свим изазовима у посљедњих шест мјесеци, никада није занемарило процес проширења, тако и државама чланицама и Комисији на подршци и раду који је резултирао отварањем поглавља 8. „Ово је прекретница и успјех за нашу државу која одлучно корача према чланству у ЕУ и не разматра алтернативе. Не постоји алтернатива процесу европских интеграција и то је једини оквир који гарантује стабилност региона, а самим тим и Европе. Зато смо сигурни да је присуство ЕУ у региону од кључног значаја“, поручио је амбасадор Шаркић.

KEI

Амбасадорка Андраши је истакла да темпо преговора о приступању Црне Горе ЕУ и даље зависи од њеног напретка у испуњавању услова за чланство.

„Преговори о придруживању очигледно напредују, полако али сигурно, и охрабрујемо вас да наставите своје припреме с новим еланом. Посвећеност коју сте показали у протеклом периоду, а посебно ваше безусловно прихватање нове методологије проширења, потврђује ваше опредјељење да је будућност Црне Горе у ЕУ, као и вашу одлучност да напредујете на том путу“, рекла је Андраши.

Данијелсон је поручио да је поглавље 8 важна и изазовна област правне тековине, а да је отварање последњег поглавља важан путоказ. Он је подсјетио да укупни темпо преговора зависи од напретка у области владавине права. „Сада је лопта у дворишту Црне Горе. Охрабрује ме чињеница да је Савјет за владавину права у Црној Гори, одмах по објављивању Нон папера, „узело лопту“ и радујем се резултатима у областима нотираним у том документу“.

Како је додао, одговорност је на свим учесницима овог процеса, који активно и конструктивно треба да учествују у приступању Црне Горе ЕУ. „Све политичке снаге у држави треба да доносе одговорне одлуке које ће омогућити Црној Гори да настави са спровођењем реформи“, казао је Данијелсон.

MVP
Министар вањских послова, проф. др Срђан Дармановић је, у изјави за медије поводом отварања поглавља 8, рекао да је Црна Гора отварањем свих преговарачких поглавља још једном потврдила свој вањскополитички курс, те да након чланства у НАТО, наставља са потпуном интеграцијом у заједницу развијених западних демократија.

„Будућност Црне Горе је у Европској унији и увјерени смо да процес европских интеграција садржи трансформаторску моћ која подстиче цјелокупни развој државе и друштва“, рекао је Дармановић. Он је додао да је подстакнута заокруживањем ове фазе преговора, наша држава још ближа остварењу свог жељеног циља – чланства у Унији, те да смо, у том контексту, охрабрени геополитичком оријентацијом ове Европске комисије.

Захвалио је Хрватској на конзистентној подршци европској перспективи региона, али и на успјеху да агенду проширења ЕУ држи високо током предсједавања Савјетом ЕУ, упркос тешким изазовима пандемије. „Стабилност и геополитичка конкурентност Европе нераскидиво је повезана са успјешним процесом демократске консолидације и европеизације нашег региона“, закључио је министар.

KEI

Преговарачица за ово поглавље Биљана Јакић у изјави је навела да отварање овог поглавља представља важан моменат у досадашњем току преговора са ЕУ, јер је отворено једино преостало неотворено поглавље.

„Отварању овог поглавља, које је веома комплексно и обухвата заштиту конкуренције на тржишту и контролу државне помоћи, претходио је низ реформских активности које су ан вишегодишњем нивоу реализоване. Активности су се односиле на израду законодавног оквира из области заштите конкуренције и државне помоћи, који је усклађен са прописима ЕУ“, казала је Јакић.

Према њеним ријечима, спровођењем тих реформи, у Црној Гори су створени предуслови за очување и унапрјеђење слободне конкуренције на тржишту, чиме ће се обезбиједити пословни амбијент у коме ће сви учесници на тржишту пословати под једнаким условима, што доприноси стварању економски повољног амбијента за улагање и сигурност инвестиција.

Фото и видео министар вањских послова Срђан Дармановић: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП9ГкЛЦ

Фото и видео преговарачица за поглавље 8 - Конкуренција: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП9Бв1Ц

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?