Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: ЦГ отворила границе према државама ЕУ без додатних услова, нове мјере за цијелу ЦГ и посебно за Рожаје

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, а којој је присуствовао предсједник Владе Душко Марковић, одлучило да отвори границе за улазак резидената држава чланица Европске уније без додатних услова и дало сагласност на привремене мјере за територију цијеле Црне Горе и посебно општину Рожаје – чији је циљ даље спречавање и сузбијање ширења коронавируса.

Без додатних услова улазак резидената ЕУ

Цијенећи данашњу одлуку Европског савјета о координисаном отварању граница држава Европске уније према трећим земљама НКТ је одлучило да Црна Гора дозволи без додатних услова улазак резидената држава ЕУ. При одлучивању су узете у обзир и чињенице о високим епидемиолошким стандардима и квалитетној здравственој инфраструктури држава Европске уније. Резидентима држава Европске уније омогућава се улазак у Црну Гору и преко држава које нијесу чланице ЕУ али искључиво ако те државе користе само као транзитне земље, односно ако се у тим државама не задржавају што се доказује увидом у вријеме уласка и изласка из тих држава.

Национално координационо тијело за заразне болести одлучиће накнадно о политици отварања према осталим државама. Приликом одлучивања биће узети у обзир сви релевантни епидемиолошки параметри у појединој држави као што су број активних случајева инфекције, тренд и распрострањеност активних случајева као и укупни одговор сваке државе на ЦОВИД-19 укључујући доступне информације о тестирању, надзору, праћењу контаката, лијечењу и извјештавању, као и поузданост информација.

Нове привремене мјере за цијелу ЦГ

На предлог Института за јавно здравље одлучено је да од данас, због изузетно високог епидемиолошког ризика који носе поједини скупови, буде од данас забрањено организовање приватних скупова – свадбених свечаности и матурских и рођенданских прослава и сл.

Уводи се и привремена мјера забране рада ноћних клубова и дискотека.

Мјере ће се примјењивати седам дана, након чега ће на основу анализе ефекта мјерâ бити донијета одлука о томе да ли ће се мјере и даље примјењивати или ће њихова примјена престати.

Појачана контрола поштовања наредби посебно самоизолације

Одлучено је да надлежни органи, првенствено Управа полиције и Управа за инспекцијске послове, пооштре контроле поштовања прописаних мјера, а поготово мјера самоизолације. Самоизолација се мора спроводити под стриктним надзором надлежних органа надлежних за поштовање мјере – закључено је на сједници.

Национално координационо тијело за заразне болести подсјећа грађане и правна лица на мјере које су на снази прије свега обавезу ношења заштитних маски у затвореном простору и држања дистанце. Указујемо да лица у самоизолацији не смију да напуштају објекат у којем се спроводе прописане мјере као ни да примају посјете.

У Рожајама затварање кафана и забрана међуопштинског саобраћаја

У општини Рожаје уводи се због високог епидемиолошког ризика и повећања броја активних случајева привремена мјера затварања свих угоститељских објеката.

Забрањују се јавни и путнички саобраћај из општине Рожаје и ка општини Рожаје осим хитних случајева и редовних радних активности.

Ове привремене мјере примјењиваће се седам дана од дана доношења, када ће бити анализирани ефекти мјере. У зависности од резултата анализе биће одлучено да ли ће примјена мјере бити продужена.

Донације – без нових издатака

Усвојен је XИИ Извјештај о стању на рачуну и исплатама са рачуна Оперативног штаба за управљање донацијама.

У Извјештају је наведено да је стање на рачуну на дан 30. јун 2020. године у 8.00 сати: 6.276.981,77 еура и 75.971,72 америчких долара.

Од отварања рачуна 19. марта 2020. године на жиро рачун НКТ је из земље и иностранства уплаћено 8.035.850,90 еура и 75.971,72 америчких долара.

Укупни одливи у назначеном периоду износе 1.758.869,13 еура. (Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?