Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Циркуларна економија као пут опоравка и развоја у 21. вијеку

Објављено: 30.06.2020. 22:46 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Подгорица, 30. јун 2020. - Друга међународна конференција Зелени дани 2020 – Редефинисање развоја која је одржана кроз серију дводневних виртуелних разговора, завршена је данас, а окупила је више од 400 учесника из двадесет земаља свијета. Организатори конференције, Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Влада Црне Горе и Привредна комора Црне Горе конференцију су организовали на Зоом платформи, а пренос уживо сви заинтересовани могли су пратити и на друштвеној мрежи Фацебоок и платформи YоуТубе.

У име организатора, конференцију су отворили потпредсједник Владе Црне Горе, Милутин Симовић, директорка Регионалног бироа УНДП за Европу и Заједницу независних држава, Мирјана Шпољарић Еггер и потпредсједник Привредне коморе Црне Горе, Данило Гвозденовић. Уводно обраћање на конфренцији имао је еминентни стручњак из области циркуларне економије др Јанез Поточник, копредсједавајући УН Међународне експертске групе за ресурсе, и бивши европски комесар за животну средину.

На конференцији су размотрени изазови и потреба преласка са линеарног на модел циркуларне економије, нове стратегије управљања ресурсима, развој нових пословних модела, управљање иновацијама, амбициозни климатски циљеви и Европски зелени договор као мапа пута за постизање одрживости економије ЕУ, те опоравак сектора туризма у веремену кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19.

Конференција је окупила снажну мрежу домаћих и међународних експерата, представника влада, министара, дипломата, креатора јавног мњења из свих релевантних сектора - индустрије, политике, технологије, науке, пословања, финансија и заштите животне средине – који су разговарали о темама које дефинишу нашу будућност. Увјерени смо да је конференција пружила платформу за релевантан дијалог између науке и политике и да ће бити извор инспирације за снажнију сарадњу и спровођење Агенде 2030.

“Зелени дани 2020 – Редефинисање развоја” организовани су у партнерству са 5. Конференцијом о циркуларним промјенама и дио су економског „Каравана о циркуларним промјенама 2020". Више информација о конференцији и главне закључке догађаја можете пронаћи на званичном веб сајту конференције - www.греендаyс.ме, као и налозима на друштвеним мрежама Фацебоок, ЛинкедИн, Инстаграм и Тwиттер.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?