Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Ригорозно санкционисање кршења мјерâ, посебне мјере у Гусињу и Беранама

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, анализирало епидемиолошку ситуацију у Црној Гори осврнувши се и на значајно усложњавање епидемиолошке ситуације у државама окружења чиме додатно расте ризик и по нашу земљу.

Одлучено је да буду донијете нове мјере са циљем спречавања даљег ширења коронавируса те да надлежни органи ригорозно прекршајно санкционишу кршење мјерâ чим се за то буду стекли нормативни услови.

Појачане контроле, ригорозно прекршајно кажњавање кршења мјера

Управа за инспекцијске послове ће уз асистенцију Управе полиције, одлучено је, почети већ вечерас, чим ступи на снагу Закон о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, да ригорозно новчано кажњава свако кршење наредби о спречавању ширења коронавируса. Национално координационо тијело за заразне болести с тим у вези подсјећа на важеће мјере и позива сва правна и физичка лица на њихово поштовање. Указано је да је са епидемиолошке тачке гледишта посебно важно поштовање мјера ношења заштитне маске и поштовања дистанце. Уочено је да се одговарајуће наредбе не поштују у довољној мјери нарочито у продајним објектима, возилима јавног превоза и у угоститељским објектима.

У Гусињу нове мјере као у Рожајама, у Беранама као у Бијелом Пољу

Због повећања броја активних случајева у Сјеверном региону НКТ је дало сагласност да, поред општих мјера које важе за цијелу територију Црне Горе, у општини Гусиње буду уведене посебне привремене мјере заштите од коронавируса какве су прошле седмице уведене у општини Рожаје, а у општини Беране посебне мјере какве су уведене у Бијелом Пољу.

У општини Гусиње уводе се од вечерас у 24:00 привремене мјере забране свим становницима општине напуштања објекта становања од 18:00 до 05:00 наредног дана; забране рада угоститељских објеката и забране међуопштинског јавног и путничког саобраћаја из општине и ка општини осим хитних случајева и редовних радних активности.

У општинама Гусиње и Беране од вечерас у 24:00 су на снази привремене мјере спречавања ширења коронавируса:

1. Забрањена су окупљања у затвореним и на отвореним јавним мјестима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, културно-умјетнички и приватни скупови, свадбе, као и друге манифестације);

2. Вјерске заједнице су обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да вјерске обреде у вјерским објектима обављају искључиво без присуства грађана;

3. Примање саучешћа и обављане сахрана преминулих искључиво у кругу уже породице;

4. Забрањен је превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у исто вријеме, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;

5. Забрањено је кретање и задржавање више од два лица на отвореном јавном мјесту, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;

6. Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и на отвореном јавном мјесту. Ова обавеза не односи се на објекте становања;

7. Забрањена су окупљања у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства; и

8. Прекида се васпитно-образовни рад у установама које обављају предшколско васпитање и образовање.

Данас донијете привремене мјере за општину Гусиње примјењиваће се седам дана од дана доношења, када ће бити анализирани ефекти мјере. У зависности од резултата анализе биће одлучено да ли ће примјена мјера бити продужена.

Препоручује се рад од куће кад год је то могуће

Државним органима, органима државне управе, органима локалне самоуправе и локалне управе, привредним друштвима, јавним установама и другим правним лицима, предузетницима и физичким лицима препоручено је да за радна мјеста за које процес рада то дозвољава успоставе механизме обављање послова из оквира своје надлежности односно дјелатности од куће.

При томе, треба да одреде радна мјеста за која је могуће обављање рада од куће и лица која обављају те послове која због здравственог стања и других околности не би смјела бити изложена ризику од оболијевања, начин комуникације запослених који обављају послове од куће, начин за одржавање састанака који је у функцији вршења послова из оквира надлежности И дјелатности (телефонски, онлине и др.).

НКТ спремно за разговор са НВО о мјерама за одржавање избора

Национално координационо тијело је размотрило иницијативу Центра за демократску транзицију (ЦДТ) у којој ова невладина организација тражи да НКТ организује консултације са државним институцијама и невладиним организацијама које се баве изборним процесом како би била размотрена правила и смјернице за одржавање предстојећих избора у условима коронавируса.

На сједници је оцијењено да ће разговори на ову тему бити корисни и потребни за стварање претпоставки за сигурно и безбједно одржавање предстојећих избора.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?