Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе Црне Горе донијетим 2. јула 2020. без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је данас, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Двадесет пети квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јануар – март 2020. који ће, према установљеној процедуре бити достављен Скупштини Црне Горе на разматрање.
Донијете су измјене Кадровског плана органа државне управе, Генералног секретаријата Владе Црне Горе и Кабинета предсједника Владе Црне Горе за 2020. годину, који се састоји од збирних и појединачних података о запосленим у државним органима и потребама за новим запошљавањем. Планом је, након измјена, у органима државне управе, Генералном секретаријату Владе Црне Горе и Кабинету Предсједника Владе Црне Горе, предвиђено укупно 13246 систематизованих радних мјеста. Број радних мјеста која ће бити укинута због исплате отпремнине је 100, запослених извршилаца је 10578, од чега на неодређено вријеме 9775, а на одређено 803,док је број потребних службеника и намјештеника 805, и то на неодређено вријеме 608, а на одређено вријеме 197.
Влада је донијела Одлуку о давању претходне сагласности Општини Котор за размјену непокретности са привредним друштвом „Црногорски електродистрибутивни систем“ д.о.о. Подгорица. Процијењена вриједност непокретности којима располаже Општина износи 2.696.610,00 еура, а непокретности у својини ЦЕДИС-а 2.250.055 еура. Одлуком је предвиђено да разлику од 446.555,00 еура ЦЕДИС исплати Општини Котор након закључења Уговора о размјени непокретности.
Донијета је Одлука о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности за потребе изградње жичаре К7, пратећих скијашких стаза и објекта гараже у Ски центру „Колашин 1600”. Одлуком је дефинисано да је сврха експропријације у КО Смрчје, Општина Колашин, изградња жичаре К7, пратећих скијашких стаза и објекта гараже у Ски центру. Влада је дала сагласност да се 554.497 еура за ову намјену обезбиједи из текуће буџетске резерве.
Влада је усвојила Информацију о спровођењу Меморандума о разумијевању између Владе Црне Горе и Програма Уједињених нација за развој у 2019. години и расподјели средстава за реализацију пројеката у 2020. години. За 2020. годину, предвиђена су средства у текућој буџетској резерви за отплату годишње рате дуга у износу од 364.000 УСД (због флуктуације курса тренутни износ цца 330.000 ЕУР). Након обављених консултација између представника локалне Канцеларије УНДП и представника надлежних министарстава, те разматрања пристиглих предлога, договорена је реализација конкретних пројеката И припремљен је Нацрт споразума о финансирању између Владе Црне Горе и УНДП за 2020. годину. Редовни износ трошкова локалне канцеларије УНДП за 2019. годину је 408.600 УСД, планиран је у буџету на позицији отплате обавеза из претходног периода.
Усвојена је Информација о Допуни 6 Финансијског споразума за Национални програм за Црну Гору у оквиру ИПА компоненте И – Подршка транзицији и изградњи институција за 2011. Годину. Тим поводом, Влада је прихватила текст Допуне који се односи на пројекат бр. 5 - Изградња система за третман отпадних вода на Цетињу и у Бијелом Пољу, за који су радови планирани програмом ИПА 2011 успјешно завршени, али је још увијек у току имплементациони период, због гарантног периода и процедуре затварања програма. Укупна вриједност средстава ЕУ уложених у изградњу канализационе мреже на Цетињу и у Бијелом Пољу је 6.800.000 еура. Допуном 6 Финансијског споразума Европска комисија одобрава продужетак рока за исплату средстава до 31. јануара 2021. године, како би се уговор могао закључити и сва плаћања могла завршити на вријеме. Уговорно тијело за овај пројекат који се спроводио у централизованом систему управљања је Делегација Европске уније у Црној Гори. По овом основу не проистичу додатни трошкови по државни буџет, јер се све измјене односе на плаћања средствима из фондова ЕУ које врши Делегација Европске уније у Црној Гори.
Усвојен јеИзвјештај о стању уређења простора у 2019.години. Циљ овог документа је сагледавање цјеловите и објективне слике црногорског простора као најважнијег националног ресурса. Наиме, извјештај има за циљ да указе на проблеме у простору, наводи постојећа рјешења за побољшање стања и указује на могућности даљих усмјерења просторног развоја, даје увид у процесе који користе регионалне потенцијале и доприносе смањењу регионалних разлика и промовише циљеве европске територијалне кохезионе политике. Извјештај садржи: анализу спровођења планских докумената, оцјену спроведених мјера и њихов утицај на управљање простором, утицај секторских политика на област планирања и активности других правних лица на пословима везаним за планирање, активности других правних лица и органа државне управе на пословима везаним за планирање, активности на вршењу пренијетих и повјерених послова јавним предузећима за управљање морским добром и националним парковима, праћење стања грађевинског подручја и уређеност грађевинског подручја, као и податке о пријавама за грађење односно постављању објеката, грађевинским дозволама и издатим лиценцама, активности инспекцијске службе, као и инспекције у другим управним областима које имају овлашћења и обавезе у погледу уређења простора и изградње објекта.
Влада је размотрила и усвојила Нацрт Просторно-урбанистичког плана Општине Плав, с Програмом одржавања јавне расправе у трајању од 30 дана.
Површина захвата плана износи: 326 км2 (32 600 ха), план се доноси на 10 година, до 2030. са смјерницама за постплански период до 2035. године.
Након претходно спроведених анализа и чињеничног стања као покретачи друштвено економског развоја општине Плав препознати су пољопривреда и шумарство, кроз производну намјену (агро индустрија и прерада дрвета), туризам са цјелогодишњом понудом, развој енергетике, као и стварање и промоција туристичког бренда Плава. План треба да омогући повећање степена искоришћености постојећег изграђеног простора кроз контролисану градњу и спријечи неорганизовано ширење градње а у циљу постизања оптималног коришћења расположивог простора.
Усвојена је Информација о активностима на додјели концесије за валоризацију непокретног културног добра Тврђава „Бесац" – Вирпазар, Општина Бар с Предлогом концесионог акта и Нацртом уговора о концесији. У том контексту, Влада је усвојила Концесиони акт с Нацртом уговора о концесији и Извјештајем са јавне расправе . Задужено је Министарство културе да, у што краћем року, предузме активности у циљу расписивања Јавног огласа за давање концесије за валоризацију тог непокретног културног добра. Планом концесија за валоризацију непокретних културних добара за 2020. годину предвиђена је додјела концесија за валоризацију ове Тврђаве, као облик подстицаја приватних инвестиција у обављању дјелатности од јавног интереса, а ради обезбјеђивања заштите и очувања културног добра, кроз дефинисање адекватне намјене за увођење градитељског насљеђа у савремене токове. Главни циљ додјеле концесије је обезбјеђење екстерних извора финансирања за реализацију и успостављање адекватног третмана непокретних културних добара, тј. плана оживљавања, који подразумијева спровођење мјера на њиховој заштити и унапређењу стања, а потом и њихово даље функционисање и управљање на одрживој основи.
Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији мјера за унапређење енергетске ефикасности у сектору прерађивачке индустрије. У циљу реализације припремних активности на унапређењу енергетске ефикасности у сектору прерађивачке индустрије, Министарство економије је средином 2019. године, у сарадњи са Привредном комором, обезбиједило одговарајућу техничку подршку у оквиру пројекта „Унапређење пословног окружења и конкурентности приватног сектора у Црној Гори (БЕСМЕ)“. Како би се осигурало да планирана подршка одговара стварним потребама компанија, кроз наведени пројекат су реализоване припремне активности на утврђивању потенцијала за унапређење енергетске ефикасности у сектору прерађивачке индустрије и изради конкретних препорука. У Информацији се, на основу спроведене анализе, наводи да је утврђено да, иако је евидентно слабије интересовања од стране компанија за учешће у пројектним активностима, постоји значајан простор и потенцијал за унапређење енергетске ефикасности у посматраним компанијама. Закључено је да Министарство економије , у складу са дефинисаним препорукама у наредном периоду, у оквиру постојећих програма подршке приватном сектору, размотри могућност за успостављање финансијског механизма за реализацију мјера енергетске ефикасности у сектору прерађивачке индустрије.
Усвојена је Информација о припреми планске документације детаљне разраде за потребе изградње развојних и инфраструктурних пројеката. У информацији се наводи да се ради стварања планских предуслова за реализацију изградње развојних и инфраструктурних пројеката, приступило се изради и доношењу измјена и допуна четири локална планска докумената, и то: Локалне студије локације регионалне санитарне депоније чврстог отпада „Челинска коса“, Општина Бијело Поље; детаљних урбанистичких планова „Доњи Радовићи Центар" и „Голф и Доњи Радовићи Запад", Општина Тиват, као и Државне студије локације „Дио сектора 58 - туристички комплекс Понта“ - Ружа вјетрова, Општина Бар.
Влада је усвојила Информацију о реализацији активности на успостављању Научно-технолошког парка Црне Горе - Реализација Стратешког плана за успостављање првог Научно-технолошког парка (НТП) у Црној Гори. У областима науке и иновација, НТП је прихваћен као приоритет Владе Црне Горе у актуелном мандату, а препознат је и као један од најзначајнијих инфраструктурних развојних пројеката. Научно-технолошки парк треба да подстиче сарадњу научних и академских институција са привредом и финансијским сектором како би на најефикаснији начин постао генератор иновативних активности, предузетништва и развоја производа високе вриједности.
Усвојена је Информација о захтјеву произвођача вина и јаких алкохолних пића за ослобађање од обавезе плаћања накнаде за контролу квалитета вина и ракије ради стављања у промет у циљу ублажавања посљедица проузрокованих корона вирусом. Узимајући у обзир тешку економску ситуацију произвођача, која је проузрокована прије свега затварањем угоститељских објеката, умањеном туристичком активношћу, Влада је одобрила реализацију предложених мјера: рефундирање 100 одсто трошка за лабораторијску анализу вина, јаких алкохолних пића, маслиновог уља, меда, етеричног уља и прерађених производа од воћа, поврћа и житарица, произвођачима који задовољавају прописане услове, при чему је највећи износ подршке по произвођачу 300 еура.
Усвојена је Информација о формирању Регионалног Центра за карст и управљање водним ресурсима у оквиру ЈУ Завод за геолошка истраживања Црне Горе. У том контексту, ЈУ Завод за геолошка истраживања, са својом дугогодишњом научно-истраживачком традицијом у области геологије и хидрогеологије, препознат је као матична институција за развој Регионалног Центра за карст и управљање водним ресурсима, до добијања УНЕСЦО акредитације и до његове потпуне самосталности. Регионални Центар, развијајући квалитетне програме у сарадњи са УНЕСЦО-ом и другим повезаним међународним центрима ће омогућити и обезбједити усавршавање научницима и истраживачима у повезаним областима, као и могућност запослења водећих стручњака који ће предано радити у циљу стицања дугорочног знања у области карста, мјера његове заштите и управљања водним ресурсима.
Влада је усвојила Информацију о обезбјеђењу средстава за потребе реконструкције пута од Затријебча до Кучких корита. За реализацију овог пројекта, чија је укупна процијењена вриједност око 850.000 еура, Влада ће Главном граду преусмјерити износ од 400.000. еура.
Усвојена је и Информација о обезбјеђењу недостајућих средстава за радове асфалтирања дионице пута у Тепцима, према локалитету Радован Лука, у Општини Жабљак. Пројекат асфалтирања у Тепцима, укупне вриједности 240.000 еура, је планиран кроз Уговор о реализацији програма „Изградња локалне инфраструктуре“ који ће бити закључен између Општине Жабљак и Управе јавних радова, у складу са којим ће Општина, као корисник средстава, спроводити активности на реализацији пројекта, а Управа јавних радова на основу достављених привремених ситуација, овјерених од стране корисника средстава, вршити пренос средстава на жиро рачун одабраног извођача радова, односно стручног надзора.
Влада је размотрила Иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности одредаба члана 47 тачка 7 и члана 65 тачка 6 Закона о локалној самоуправи (Службени лист Црне Горе бр. 2/18, 34/19 и 38/20), коју је поднио Веселин Грбовић предсједник Општине Никшић и закључила да Уставном суду Црне Горе достави Мишљење Министарства јавне управе, којим је иницијатива оцијењена неоснованом.
Донијета је Одлука о висини накнада за предсједника и чланове Одбора директора друштва са ограниченом одговорношћу Иновационо-предузетнички центар „Технополис“ – Никшић. Одлуком је предсједнику Одбора директора утврђена мјесечна накнада за рад у висини једне просјечне зараде запослених у Друштву у претходној години, а члановима Одбора директора Друштва у висини 50 одсто просјечне зараде запослених у Друштву у претходној години.
Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана енергетске ефикасности 2019-2021, за 2019. годину. Извјештај је показао да је од укупно 70 планираних активности за трогодишњи период, у 2019. години започета реализација 43 активности, од чега је успјешно реализована 21, дјелимично реализована 21, а 1 активност није реализована. Реализација преосталих 27 предвиђена је за 2020. односно 2021. годину.
Усвојен је Извјештај о реализацији „Програма развоја руралног туризма Црне Горе са акционим планом до 2021.године“, за 2019 годину. Програм полази од опредјелјенја да рурални простор и атракције не треба посматрати у ужем смислу само као ресурс за развој туризма, већ и као потенцијал за развој локалних заједница и руралних подручја Црне Горе, кроз активну партиципацију различитих субјеката у области руралног туризма и развој предузетништва у овој области, уз јасно дефинисан систем развоја и подстицаја на националном, регионалном и локалном нивоу. Стратешки циљ развоја руралног туризма је усмјерен на развој диверсификоване и аутентичне руралне туристичке понуде Црне Горе, која ће створити основ за повећање благостања руралног становништва и заустављање депопулације руралних подручја. За 2019.г. биле су предвиђене 44 активности, од којих је 37 успјешно реализовано или се реализују у континуитету, а 3 предвиђене активности су дјелимично реализоване, док 4 активности нијесу реализоване. Укупан степен реализације за прошлу годину је 84 одсто. Укупна планирана средства за реализацију Програма за 2019 годину, износила су 65.500,00 еура, а за реализацију је утрошено 67.000,00 еура.
Влада је усвојила Информацију о давању сагласности о примању поклона с Предлогом уговора од сувласника Душана Пилетића који се састоји од 1/3 непокретности – катастарске парцеле површине 119.045 м² у Мокром, Општина Шавник.
Усвојена је Информација о закључивању Меморандума о разумијевању између Европске агенције за животну средину и Агенције за заштиту природе и животне средине Црне Горе. Имајући у виду већ постојећу, дуготрајну сарадњу коју уговорне стране остварују унутар конкретних програма финансирања, те достигнућа која се огледају у постепеном укључивању земаља Западног Балкана у активности извјештавања достављањем података о сегментима животне средине, те индикаторима и учешћу у поступцима оцјене стања животне средине, Влада је оцијенила изузетно важним унапређење постојећег однос кроз потписивање предложеног Меморандума о разумијевању.
Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању средстава из Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Министарство просвјете за измирење обавеза по пројекту ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ „Хигх Специализед Тецхницианс ин КЕТс“ – ХИСТЕК, у укупном износу од 57.000 еура.
Усвојена је Информација о реализацији Уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана мХЕ „Језерштица“, мХЕ „Бистрица“, мХЕ „Јеловица 2“ и мХЕ „Јеловица 1“ на водотоку Бистрица и прихватила Анекс 1 Уговора о концесији. Анексом који је усаглашен са концесионаром и којим су дефинисане фазе реализације Уговора на начин да је извршено продужење фазе изградње за мХЕ „Јеловица 1“ до 31.12.2020. године. Овим продужењем фаза експлоатације за мХЕ је умањена за период од шест мјесеци колико се овим Анексом даје продужење. Одлучујући о захтјеву концесионара за продужење,Влада је имала у виду да су у току трајања фазе изградње наступиле су околности на које концесионар није могао да утиче, а које су онемогућиле спровођење активности утврђеном динамиком. Концесионар је у свом захтјеву указао да је пандемија вируса ЦОВИД-19 узроковала затварање готово свих граничних прелаза у свим европским земљама, што је условило немогућност обезбјеђења уласка опреме у Црну Гору, као и стручних лица задужених за монтажу опреме и пуштање у погон предметне мХЕ.
Влада је усвојила Информацију о финансирању трошкова изборне кампање за избор посланика у Скупштини Црне Горе у 2020. години из Сталне буџетске резерве И за ту намјену одобрила коришћење средстава сталне буџетске резерве у износу од 2.367.805 еура, која ће се распоређивати у складу са Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања.
Усвојен је Извјештај са одржавања друге сједница Мјешовите комисије за економску сарадњу између Владе Црне Горе и Владе Уједињених Арапских Емирата за имплементацију Споразума између Владе Црне Горе и Владе Уједињених Арапских Емирата о економској сарадњи, одржане у Абу Дабију, 3. и 4. марта 2020. године. Констатовано је да је Друга сједница Мјешовите комисије одржана у складу са планираном агендом и уз присуство свих релевантних представника обје земље. Резултат рада сједнице представља низ конкретних предлога за сарадњу који су дефинисани Протоколом са друге сједнице Мјешовите комисије за економску сарадњу између Црне Горе и Уједињених Арапских Емирата.
Усвојена је Информација о закључивању Анекса бр. 2 Споразума о финансијској контрибуцији између Министарства финансија Црне Горе и Министарства финансија Републике Словачке и прихваћен текст Анекса. Средства словачке финансијске помоћи у износу од миллион еура усмјерена су у област игара на срећу у циљу унапређења информационог рјешења за надзор приређивача, као И јачање капацитета Управе за игре на срећу. Уз сагласност уговорних страна, рок за имплементацију стратешких мјера продужен је за шест мјесеци.
Влада усвојила Предлог за преусмјерење средстава са Министарства за људска и мањинска права на Управу за имовину, у укупном износу од 10.000,00 еура.
Усвојено је Мишљење Министарства финансија којим се одбија Иницијатива за покретање поступка за оцјену уставности и законитости одредбе члана 10 став 1 тачка 3 Закона о порезу на непокретости („Службени лист ЦГ", број 25/19), коју је Уставном суду Црне Горе поднијело ДОО „Острво Свети Марко“, са сједиштем у Тивту.
Влада је, ускладу са Законом о државној имовини, дала сагласност за продају непокретности у својини Црне Горе, и то кат.парцела бр.10/15, површине 324 м2, 12/13, површине 9 м2 и 17/28, површине 192 м2, све уписане у лист непокретности број 937, КО Кочани, Општина Никшић с Предлогом уговора о купопродаји непокретности, ради регулације насипа, по укупно процијењеној вриједности од 1.575 еура.
Такође, дата је и сагласност за продају непокретности у својини Црне Горе, катастарске парцеле број 62/4, уписане у лист непокретности број 793, КО Пријевор ИИ, Општина Будва, са почетном цијеном у поступку продаје од 10.547 еура.
Влада је дала сагласностна Предлог за установљење права службености на непокретности у својини Црне Горе у корист правног лица „Црногорски електродистрибутивни систем“ д.о.о. Подгорица, на дијелу катастарске парцеле број 434, уписане у лист непокретности број 87, КО Пашина вода ИИ, Општина Жабљак с Предлогом уговора о установљењу права службености
Усвојен је Захтјев за давање сагласности у складу са чланом 26 Закона о зарадама запослених у јавном сектору („Службени лист ЦГ“, бр. 16/16, 83/16, 21/17, 42/17, 12/18, 39/18 и 42/18) и Одлуком о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана радног тијела или другог облика рада („Службени лист ЦГ“, бр. 26/12, 34/12 и 27/13). Влада је дала сагласност да се предсједнику, члановима и секретару Испитне комисије за полагања стручног испита за обављање послова координатора за заштиту и здравље на раду у фази израде пројекта и координатора у фази извођења радова, коју је образовало Министарство рада и социјалног старања, исплаћује накнада за рад у нето износу од по 50 одсто просјечне мјесечне зараде у Црној Гори, у мјесецима у којима су одржани стручни испити.
Влада је усвојила Информацију о Пројекту израде мобилне платформе и прихватила текст Споразума о реализацији Пројекта. Министарство одрживог развоја и туризма у сарадњи са Привредном комором Црне Горе, Националном туристичком организацијом и Институтом за Јавно здравље Црне Горе, планира да реализује израду мобилне платформе (апликације адроид/иОС) и web портала. Циљ пројекта је информисање о ситуацији пандемије Цовид-19 у Црној Гори, и лакше и прецизно праћење туриста који у току ове године буду боравили у Црној Гори, што ће обезбиједити туристима да се осјећају сигурно и да је ситуација у Црној Гори безбиједна. Истовремено, омогућиће се изоловање потенцијална нова жаришта у хотелима и смјештајима у најкраћем могућем року, водећи се евиденцијом пријављених локација ђе туристи одсиједају (наслањајући се дијелом на већ развијени систем за надзор) и једноставан начин да ИЈЗЦГ ступи у контакт са свима за које постоји сумња да су се могли инфицирати у случају појаве новог жаришта. Туристима ће се обезбиједити да без обзира на језичке баријере, имају централизовани канал за пријаву било каквих уочених аномалија и брз начин за контакт са локалним конзуларним представништвом своје земље у случају потребе.
Усвојена је Информација о потреби успостављања пословно-техничке сарадње и закључења Уговора о пословно-техничкој сарадњи између Министарства одбране и Општине Пљевља и прихваћен текст Уговора. Општина Пљевља је исказала потребу за коришћењем расположивих капацитета Инжињеријске чете Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе, ради унапређења постојеће локалне саобраћајне инфраструктуре. С друге стране, Инжињеријска чета Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе, као извођач радова, ангажовањем својих капацитета вршила би практичну обуку својих припадника и подизала ниво њихове способности за изврашавање намјенских задатака.
Влада је прихватила и Уговор о пословно-техничкој сарадњи између Министарства одбране и Општине Петњица којим је регулисано коришћењем расположивих капацитета Инжињеријске чете Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе, ради унапређења постојеће локалне саобраћајне инфраструктуре у овој општини.
У оквиру кадровских питања именован је Одбор директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Заштита простора Црне Горе“, у саставу: Зорица Ковачевић, предсједница и чланови Орхан Реџепагић и Марко Булатовић.
На дужност генералног директора Директората за шумарство, ловство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја постављен је Незир Дацић.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?