Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић обиљежио почетак градње булевара од Подгорице до Даниловграда: Државни пројекат вриједан 24 милиона еура

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, директор Управе за саобраћај Саво Парача, градоначелник Подгорице Иван Вуковић и предсједника Општине Даниловград Зорица Ковачевић обиљежили су почетак радова на изградњи булевара од Подгорице до Даниловграда. Вриједност изградње 15 километара дугог булевара је 24 милиона еура, а рок за изградњу је двије године. Извођач радова је подгоричка фирма Бемакс.

„Овај пројекат је нови квалитет за грађане Подгорице и Даниловграда. Не само што ће људи комфорно путовати, него што ће истовремено читава Бјелопавлићка равница оживјети, а ова саобраћајница дати подстицај локалној економији“, рекао је предсједник Марковић и додао да је булевар пројектован по највећим стандардима, водећи рачуна и о заштити животне средине.

Предсједник је казао да овај булевар има државни значај, те да ће приближити и Даниловград и Никшић аеродрому и приморју.

„Са овом инвестицијом и са многим другима које су у току и оне које ће започети ових дана, Црна Гора натавља снажан инвестициони циклус, рекао бих у право вријеме, да у условима глобалне економске и здравствене кризе, само развојем и инвестицијама можемо ријештити тешке економске проблеме који су настали због те кризе“, рекао је предсједник Марковић.

Он је додао да се на овај начин развија земља, али и чувају радна мјеста, отварају прилике за нова радна мјеста, пуни наш буџет, обезбјеђује сигурност и плата и пензија и социјале.

„Дакле, Црна Гора има снаге и да у овој ситуацији даје одговор и на здравствене изазове, али и на потребе развоја и квалитета живота њених грађана“, истакао је премијер Марковић.

Директор Управе за саобраћај је прецизирао да ће будући булевар, од Команског моста до Даниловграда, имати четири траке, велика широка раздјелна острва, тротоаре на изласку из градова, те да ће цијелом трасом бити савремена расвјета.

„Добили смо извођача црногорску подгоричку компанију „Бемакс“ који нам је додатно гаранција успјешног извођења радова. Сигуран сам да ће рокови, који су двије године, бити испоштовани, о квалитету не треба ни разговарати. Тако да ћемо надам се сви свједочити једној врхунској саобраћајници у овим тешким временима“, казао је Парача и додао да су средства за изградњу обезбијеђена преко Европске банке за обнову и развој.

Градоначелник Подгорице је исказао задовољство што се креће у реализацију овог пројекта који ће значити много и за Главни град и за Црну Гору, а значиће и бољу перспективу развоја на овој траси.

Предсједница даниловградске општине је казала да је још једно обећање испуњено те да ће изградњом ове саобраћајнице, Даниловград добити нове инвеститоре, бољи квалитет живота, запослити што већи број људи.


Велики инфраструктурни пројекти широм Црне Горе


Директор Управе за саобраћај, те челни људи Подгорице и Даниловграда захвалили су премијеру Марковићу и Влади на континуираној подршци развоју.

Парача је казао да се преко ЕБРД-а финансира изградња још два значајна пројекта: „Изградња једне лијепе саобраћајнице од Рожаја до границе са Србијом у дужини од 20 километара и изградња булевара од Јаза до Тивта који ће бити 16 километара“.

Градоначелник Вуковић је рекао да Главни град припрема терен за реализацију још једне инвестиције која ће се надовезати на ову, а то је изградња Булевара у Горњој Горици од Команског моста до кружног тока гдје се раздвајају никшићки и цетињски пут. Он је исказао очекивање да ће радови на том булевару и овом чија је градња данас почела бити истовремено завршени.

„Недавно смо расписали и тендер за изградњу недостајућег булевара за Златици као и два нова булевара на Старом аеродрому“, рекао је градоначелник и партнерство са Владом и надлежним управама за саобраћај и јавне радове оцијенио изванредним.

Предсједница општине Даниловград је казала да ће наредних дана почети још једну саобраћајницу – реконструкцију Мартинићког пута у дужини 9,6 километара, вриједности три милиона еура. Подсјетила је и да се реконстрише стари пут од Подгорице до Даниловграда.

„Радоваћемо се и почетку реконструкције хотела „Зета“, а мислим до краја године биће готов и главни пројекат реконструкције Главе Зете што опет нама ствара могућност да нам просјек незапослености и даље буде мањи него на државном просјеку“, рекла је Ковачевић.

Најавила је и да ће комапанија „Воли“ 30. августа почети са радом, гдје ће запослити близу 80 људи, што је инвестиција од преко пет милиона.

„Што довољно говори да у овом времену пандемије Влада Црне Горе, локалне самоуправе, надлежни државни органи и те како воде рачуна да обезбиједе што већи број запослених људи у нашим локалним самоуправама и на овај начин сва обећања која смо добили, обећања која трају годинама се сто одсто извршавају“, казала је Ковачевић и поручила суграђанима да цијене то што ради Влада Црне Горе, Главни град заједно са општином Даниловград те да цијене и поштују мјере Националног координационог тијела како бисмо срећни и задовољни имали прилике да се радујемо свим овим пројектима који нас очекују.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?