Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић разговарао са чланом ИО Њемачке савезне банке Балзом: Њемачка остаје посвећана помоћи Црној Гори

Објављено: 06.07.2020. 20:44 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем, мр Милутин Симовић примио је данас члана Извршног одбора Њемачке савезне банке (Деутсцхе Бундесбанк) Буркхарда Балза, који поводом завршне церемоније твининг пројекта „Подршка регулацији финансијских услуга“ борави у Црној Гори. 

Потпредсједник Симовић је исказао задовољство због сусрета и захвалио Њемачкој савезној банци на континуираној и несебичној подршци коју пружа Централној банци Црне Горе. Честитао је успјешан завршетак твининг пројекта који је вођен под лидерством Њемачке савезне банке и господина Балза. 

„То је само један од елемената у мозаику укупне подршке у снажењу капацитета Централне банке Црне Горе“ казао је Симовић и изразио задовољство што ће твининг пројекат имати позитивне ефекте на рад још два важна субјекта – Комисију за тржиште капитала и Агенцију за надзор осигурања, које су, поред ЦБЦГ, институције кориснице пројекта. 

Потпредсједник је као веома важну истакао и индиректну подршку Њемачке у одлуци Управног савјета Европске централне банке о успостављању новог финансијског инструмента, ЕУРЕП, а који ће омогућити Црној Гори да се кандидује за добијање средстава за подршку системској ликвидности црногорског финансијског сектора. „Ово је изузетно значајно и представља сигнал гаранције и стабилности за времена која неће бити са мало изазова“ истакао је Симовић поткрепљујући то ставом да пандемија ЦОВИД 19 као здравствена криза све више представља и социо-економски изазов. „Због тога су нам важни глобални одговори, сарадња и солидарност“, додао је потпредсједник.

Апострофирајући континуирану подршку Њемачке на путу Црне Горе према еуроатланстким интеграцијама и економском развоју, посебно у кључним одлукама, 1999. године приликом увођења њемачке марке у црногорски монетарни систем, 2006. године приликом обнављања независности и приликом учлањења у НАТО, потпредсједник Симовић је истакао да је „таква подршка и сада потребна, када постоје интенције са одређених адреса да Црна Гора ревидира своје интеграционе и укупне реформске тековине.“ Потпредсједник је казао да је снажна подршка Њемачке на путу учлањења у ЕУ потребна у преговарачком поглављу 17 – Економска и монетарна унија. 

Буркхард Балз је захвалио потпредсједнику Симовићу на организацији сусрета и потврдио да ће Њемачка савезна банка и даље радити и остати посвећена тијесној сарадњи са Централном банком Црне Горе. 

„Срећни смо што смо са успјехом реализовали твининг пројекат кроз конзорцијум који су чинили Њемачка савезна банка, Хрватска народна банка, Банка Холандије, Њемачка савезна агенција за надзор над финансијским услугама и Хрватска агенција за надзор финансијских услуга“ казао је Балз и потврдио да остаје посвећен сличним пројектима у будућности. 

Као бивши еуропарламентарац, Балз је казао да је „веома срећан што је Црна Гора у преговарачком процесу са ЕУ отворила и последње поглавље“. „Њемачка ће остати посвећена у пружању помоћи Црној Гори на њеном путу према ЕУ. У првом реду то је посао политичара, а ми банкари ћемо пружати неопходну подршку у нашем дијелу“ истакао је Балз и Црној Гори пожелио пуно успјеха и „само најбоље у преосталом дијелу преговарачког процеса.“

Симовић и Балз су размјенили искуства Црне Горе и Њемачке у борби против ЦОВИД 19 и изразили наду да ће се државе заједнички изборити са пандемијом. Потпредсједник Симовић је информисао Балза о успјешној борби Црне Горе у првом таласу епидемије. „Сада се изнова носимо са проблемом ширења вируса, који је импортован, уз истовремену потребу да не затворимо нашу економију. Изборићемо се и са тим изазовом“ истакао је Симовић. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПг8зЈВ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?