Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

"Заврши електронски" преко портала еУправа

Објављено: 07.07.2020. 19:00 Аутор: МЈУ

Министарство јавне управе покренуло је кампању "Заврши електронски" која за циљ има информисање и повећање коришћења електронских услуга на порталу еУправа (www.еуправа.ме) и других електронских услуга које пружају државни органи, посебно имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију.

MJU

На порталу еУправе доступни су бројни електронски сервиси државних органа и корисне информације о услугама које се могу остварити од куће, без директног контакта и одласка на шалтер. Портал еУправе прилагођен је и за коришћење путем мобилних телефона.

Портал еУправе www.еуправа.ме пружа електронске услуге (еУслуге) и информације за грађане и привреду и на неки начин представља електронски шалтер државне управе. За разлику од “обичне”, путем еУправе грађани могу да приступе информацијама и добију услугу било када и са било ког мјеста, 24 сата, седам дана у недјељи, током викенда и празницима.

На порталу је тренутно доступно 596 услуга. Понуђене услуге су у надлежности 52 институције, од чега је 187 електронских, а 409 информативних услуга.

Грађани преко портала еУправе имају могућност да поднесу Захтјев за извод из казнене/прекршајне евиденције електронским путем. На овај начин захтјев се подноси електронским путем, а долазак је потребан само за преузимање рјешења издатог од стране овог органа. Захтјев за достављање података из казнене евиденције намјењене за правна лица, поред оног за грађане, на порталу еУправе представља веома тражену услугу. Правни субјекти, путем Портала еУправе могу поднијети и захтјев за достављање података из прекршајне евиденције.

Такође, на порталу еУправе могуће је извршити Пријаву за полагање стручног испита за рад у државним органима.

Лица која су спремна да своје знање и стручност подијеле са запосленима у државној администрацији и на тај начин постану предавачи у оквиру многобројних обука које организује Управа за кадрове, имају могућност да се, без доласка у просторије Управе за кадрове, пријаве и предају документацију електронским путем.

Истраживачима и научним радницима у Црној Гори дата је могућност да преко портала еУправе поднесу захтјеве за суфинансирање различитих истраживања које организује Министарство науке.

Правна лица могу остварити своје обавезе и права у неким од сљедећих области: туризам, образовање пољопривреда и др.

Такође, захтјев за издавање лиценце за рад ауто школе, Захтјев за издавање лиценце за рад приватне предшколске установе, Захтјев за издавање сагласности на програме и пројекте невладиних организација могу се поднијети преко портала еУправе.

Неке од услуга које правна лица могу реализовати преко Портала е-управа у области пољоприведе су: Захтјев за рефундирање трошка контроле квалитета вина. Захтјев за упис у регистар маслинара, као и Захтјев за упис у регистар произвођача маслиновог уља.

Корисници портала еУправе имају и могућност да анонимно пријаве корупцију Управи царина, као и Управи полиције. Такође, сви заинтересовани корисници имају могућност подношења електронског Захтјева за слободан приступ информацијама.

Кампања ,,Заврши електронски'' је припремљена у оквиру пројекта ,,Ефикасна интерна и екстерна комуникација Стратегије реформе јавне управе“, који финансира Европска унија. Корисник пројекта је Министарство јавне управе Црне Горе, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?