Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: 13. јул симболише вриједности слободе и правде које су дубље и старије од свих разлика у Црној Гори

Објављено: 08.07.2020. 18:37 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Црна Гора је кроз историју увијек ишла напријед када су се њени грађани сабирали по чојству и људскости, а никада када су се дијелили по вјери или нацији, саопштио је данас потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Говорећи на отварању Округлог стола „13. јул – вриједносни темељ Црне Горе“ у Ректорату Универзитета Црне Горе, потпредсједник Пажин је нагласио да је 13. јул, као симбол неутаживе тежње црногорских грађана за слободом и правдом, потврда да су у грађанској Црној Гори најстарије и најважније оне вриједности које спајају црногорске грађане свих вјера и нација. „Само на таквим вриједностима можемо градити државни идентитет савремене Црне Горе, који је дубљи и старији од свих наших разлика,“ рекао је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је нагласио да је тринаестојулско насљеђе велики морални капитал данашње Црне Горе, али и јасан путоказ њеног будућег развоја и напретка. „Међутим, данашњу Црну Гору свакако вриједи подсјетити на историјске заблуде и лутања црногорског друштва, које је нужно пратио отклон од темељних националних вриједности слободе, правде и једнакости,“ навео је. 

Ове вриједности, нагласио је, нико није поклонио Црној Гори, већ су за њих кроз вјекове живјели и умирали Црногорци и Црногорке свих вјера и нација. „Ови свијетли примјери чојства и људскости обавезују и данас све грађане којима су вриједности слободарске Црне Горе при срцу да се одлучно супротставе актуелним посљедњим трзајима мрачних балканских идеологија“ саопштио је потпредсједник. 

Нагласио је да управо из свијетле тринаестојулске слободарске традиције данашња Црна Гора црпи морално право да са поносом заузме мјесто које јој припада у заједници најнапреднијих држава свијета. „Велики дио овог вјековног сна се већ обистинио. Тешко је у међународним односима и замислити већи степен јединства, повјерења и блискости међу државама од онога који је Црна Гора данас остварила са најразвијенијим државама свијета, кроз чланство у НАТО савезу. Данас смо дио заједнице слободних и безбједних земаља, које су спремне да одлучно бране сваку своју чланицу, по принципу – сви за једног један за све.“ 

Потпредсједник је изразио увјерење да ће истрајност у поштовању тринаестојулских вриједности слободе, правде, једнакости и солидарности утријети пут црногорском друштву ка пуноправном чланству у Европској унији, будући да је на тим истим вриједностима утемељена и сама идеја уједињене Европе. 

„Увјерен сам да ће и данашња генерација и генерације које долазе бити достојни чувари слободарског тринаестојулског насљеђа Црне Горе, свјесни да је Црна Гора вјечна онолико колико у њој има слободе, правде и једнакости свих њених грађана,“ закључио је Пажин. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?