Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ, државне институције и цивилни сектор сагласни: заједно до одговора на изазове одржавања избора у вријеме пандемије коронавируса

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ), представници државних институција и невладиних организација које се баве изборним процесом сагласили су се на данашњем састанку да удруже напоре у проналажењу одговора на све изазове које доноси изборни процес у ситуацији проширене инфекције коронавирусом.

На сједници, којом је предсједавао предсједник НКТ Милутин Симовић, формирана је радна група од представника НКТ, надлежних институција и цивилног сектора која је одмах почела рад са циљем сагледавања свих изазова овог значајног процеса и припреме смјерница и обавезујућих упутстава за све аспекте одржавања избора у условима пандемије коронавируса.

На састанку који је протекао у конструктивној атмосфери и добром разумијевању анализирани су изборни процеси одржани у више држава у овим околностима са циљем коришћења најбољих пракси и упоредних искустава.

Имајући у виду иницијативу која је већ покренута из Скупштине Црне Горе исказана је спремност да се НКТ одазове позиву парламента, као кључне адресе за политички дијалог у Црној Гори, и да представници НКТ учествују у дијалогу на ову тему са свим заинтересованим и одговорним политичким субјектима.

Учесници су се сагласили да главна снага лежи у широком партнерству на добробит цијелог друштва.

Неподијељени интерес свих учесника у дијалогу је очување здравља и животâ грађана у изборном процесу који је уставна обавеза и право – констатовано је на састанку.

И овим путем НКТ јасно исказује отвореност и спремност за комуникацију и сарадњу са свим конструктивним и одговорним субјектима и појединцима са циљем очувања здравља и живота грађана, уз истовремено очување уставне обавезе и права за одржавање избора.

У раду сједнице учествовали су, поред предсједника НКТ Милутина Симовића, чланови НКТ министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, директор Института за јавно здравље Проф. др Бобан Мугоша и помоћник директора др Сенад Бегић, у име Државне изборне комисије предсједник Алекса Ивановић и чланови Наташа Пешић и Милисав Ћорић, у име Агенције за спречавање корупције в.д. директора Саво Милашиновић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић, те у име цивилног сектора Драган Копривица (Центар за демократску транзицију – ЦДТ), Златко Вујовић (Центар за мониторинг и истраживање – ЦЕМИ), Зоран Вујичић (Грађанска алијанса – ГА) и Милена Бешић (Центар за демократију и људска права – ЦЕДЕМ).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПиЕyгм
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?