Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обавјештење за привредне субјекте који обављају трговину на велико и мало

Објављено: 09.07.2020. 21:03 Аутор: уип
Подсјећамо све привредне субјекте, који се баве трговином на велико и трговином на мало, на обавезу да поштују одредбе члана 35а Закона о унутрашњој трговини (“СЛ.лист ЦГ“,бр:49/08,04/38,38/19), којим је прописано да се:

“Трговина на велико и трговина на мало не може да се обавља недјељом и у дане државних и других празника одређеним законом којим се уређују државни и други празници.
Изузетно од става 1 овог члана, недјељом и у дане државних и других празника трговина на велико и трговина на мало може се обављати у:

1) апотекама;
2) специјализованим продавницама или киосцима за продају хлеба, пекарских производа и колача, цвијећа, сувенира, штампе, средстава за заштиту биља или погребне опреме;
3) бензинским станицама и продавницама за трговину на мало у оквиру бензинских станица;
4) пијацама;
5) штандовима - тезгама, витринама и аутоматима изван пијаца и покретним продавницама;
6) продавницама, киосцима и аутоматима смјештеним унутар затворених подручја аутобуских и жељезничких станица, аеродрома и лука;
7) штандовима и киосцима у којима се продају робе за вријеме одржавања приредби, фестивала и манифестација, сајмова и за вријеме јавног приказивања кинематографских дјела;
8) складиштима за трговину на велико.

Специјализованим продавницама или киосцима у смислу става 2 тачка 2 овог члана сматрају се продавнице односно киосци у којима се врши продаја претежно једне врсте робе.“

Посјећамо да је пред нама Државни празник Црне Горе 13јул- Дан државности, који се сходно одредбама Закона о државним и другим празницима (“СЛ.лист РЦГ” бр:27/07,”Сл.лист ЦГ”, бр. 36/13), празнује два дана и то 13 И 14 јул, који су нерадни празнични дани у складу са одредбама овог Закона.

Упозоравамо и апелујемо на све привредне субјекте да за државни празник на које се односи прописано ограничење, поштују предметну обавезу, како не би дошли у ситуацију да орган надзора надлежан за примјену прописа - Управа за инспекцијске послове, преко тржишних инспектора, предузима прописане управне мјере и радње и изриче новчане казне.

За непоштовање предметне обавезе, поред новчаних казни, подсјећамо и на прописану управну мјеру из члана 42 став 3, која гласи :“ Ако трговац ради недјељом и у дане државних или других празника супротно члану 35а овог закона, инспектор ће затворити продајни објекат или друго продајно мјесто за временски период у којем рад није дозвољен“.

Још једном ,позивамо привредне субјекте на поштовање прописане обавезе за вријеме предстојећег празника И тиме дају свој допринос потпуној примјени закона.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?