Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Милутин Симовић разговарао са представницима ОЕБС/ОДИХР: НКТ сматра да је могуће организовати цио изборни процес уз очување јавног здравља

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ), као субјекат који интегрише све релевантне друштвене чиниоце, сматра да је могуће организовати цио предстојећи изборни процес у правцу поштовања свих одредаба Устава и законâ и права сваког грађанина Црне Горе да бира и буде биран, уз неприкосновени приоритет очувања јавног здравља – саопштио је предсједник НКТ Милутин Симовић данас на састанку са представницима Канцеларије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) за демократске институције и људска права (ОДИХР).

„Кључна карактеристика пандемије коронавируса је непредвидивост. Али ми надгледамо ситуацију и успјешно управљамо кризом што ћемо продужити и до дана избора. Јавно здравље и здравље сваког грађанина је најважнији циљ, и све мјере које доносимо односе се првенствено на тај циљ“ – рекао је предсједник НКТ-а на састанку са представницима ОЕБС/ОДИХР-а Владимиром Мишевим и Олексијем Личховахом.

Представници ОЕБС/ОДИХР-а су упознати са начином рада досадашњим дјеловањем НКТ-а који подразумијева висок степен инклузивности свих друштвених сегмената. Предсједник НКТ је нагласио да поред оперативних штабова, који по дубини укључују хиљаде људи, од прије два дана НКТ директно сарађује са Државном изборном комисијом, Агенцијом за спречавање корупције и цивилним сектором.

Предсједник НКТ је подсјетио да су и у првој фази епидемије уважене сугестије опозиционих странака.

„Висок степен инклузивности, односно укљученост свих релевантних институција, од почетка је формула успјеха. На сједницама се суочавају аргументи и дају сугестије Министарству здравља које доноси наредбе и обавезујуће мјере. Тако ће бити и убудуће уз додатну нашу опредијељеност да упркос свим изазовима сачувамо здравље сваког грађанина – гласача и комплетне изборне администрације, укључујући и посматраче. У том правцу обавеза свих нас заједно је да креирамо амбијент за слободно изражавање воље грађана на предстојећим изборима“ – рекао је предсједник НКТ Милутин Симовић.

Предсједник НКТ се захвалио ОЕБС/ОДИХР-у као поузданом и конструктивном партнеру у процесима од значаја за демократска и реформска остварења у црногорском друштву. „Црна Гора високо цијени улогу ОДИХР-а и њихово присуство током изборних процеса и реформе изборног законодавства“ – казао је предсједник НКТ. Додао је да су посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР-а, у свим ранијим извјештајима оцјењивале да су избори у Црној Гори организовани у мирном и демократском духу и у складу са с реформисаним законодавним оквиром, уз коришћење нових информационих технологија за идентификацију бирача. „Увјерен сам да ће и избори у 2020.години показати исти тренд. Потребно је управљати кризом коју је у цијелом свијету изазвала пандемија коронавируса, а таквим обимом кризе може успјешно да управља само власт која добије легитимитет на изборима“ – казао је предсједник НКТ на састанку са представницима ОЕБС/ОДИХР-а.

Састанку су присустовали и државни секретар Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић и помоћник Института за јавно здравље др Сенад Бегић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?