Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић о посјети Бриселу: успјешна посјета, ЕУ припрема за јесен вриједан економски пакет помоћи државама Западног Балкана

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је успјешном јучерашњу посјету Бриселу и разговоре на високим званичницима Европске уније.

„Европска перспектива Црне Горе је сасвим извјесна. Послате су снажне поруке о тој перспективи и о очекивањима да ће Црна Гора снажно наставити своју европску интеграцију, да ће одговорити на оно што су тренутни изазови и потребе у том процесу прије свега на пољу јачања владавине права која укључује даљу реформу правосуђа, борбу против криминала и корупције и наравно питање медијских слобода. И пуно смо разговарали о томе како да не само Црној Гори него цијелом Западном Балкану се обезбиједи извјесна економска перспектива посебно у контексту посљедица које је изазвао коронавирус“ – казао је предсједник Владе на крају посјете Телевизији Црне Горе.

Премијер Марковић је разговарао са предсједницима Европског савјета Шарлом Мишелом о наредној, најизазовнијој фази приступних преговора.

Предсједник Мишел је честитао Црној Гори на отварању посљедњег преговарачког поглавља констатујући да је наша земља лидер у процесу приступања. Предсједник Европског савјета је рекао да Црна Гора може рачунати на помоћ и подршку Уније и додао да ЕУ има јасан интерес за стабилност и напредак Црне Горе. 

На састанку са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем, предсједник Марковић је истакао да Гора цијени то што је ЕП спреман да посматра предстојеће изборе. Ми ћемо учинити све да они буду одржани на безбједан начин по здравље грађана. Активни Парламент игра кључну улогу у европском процесу.

Премијер Марковић и потпредсједник Европске комисије и високи представник за вањску политику Европске уније Жозеф Борељ подвукли су стратешки значај који наш регион има за ЕУ. Рјешавање отворених питања за Западни Балкан је гарант његовог дугорочног економског развоја и стабилности и предуслов динамичне интеграције у Унију. И на овом састанку констатован је одличан напредак Црне Горе на путу ка Европској унији.

Комесар за проширење и европску сусједску политику Оливер Вархељи је на састанку са предсједником Владе Црне Горе је поздравио одлуку наше земље да прихвати нову методологију преговора. Сада је кључно даље јачање резултата у поглављима 23 и 24 у циљу испуњавања привремених и добијању завршних мјерила.

Констатовано је да ће инвестициони план за Западни Балкан, који ЕУ припрема за јесен, имати велики значај у развоју региона и опоравку економије од посљедица пандемије коронавируса.

Премијер Душко Марковић је изјавио на крају посјете институцијама Европске уније да припрема економског инвестиционог плана за Западни Балкан охрабрује.

„Он ће бити вриједан више десетина милијарди еура. Црна Гора је позвана да понуди своје пројекте који се тичу инфраструктуре, у енергетици, саобраћају, дигиталној економији, обновљивим изворима енергије. Ми смо у прилици да такве пројекте имамо на јединственој инвестиционој листи и брзо их понудимо Европској комисији. Вјерујем да ће они бити позитивно оцијењени и да ћемо добити неопходна средства“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић на крају посјете институцијама Европске уније.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?