Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник НКТ Милутин Симовић: јавно здравље се брани и економијом, морамо држати дистанцу, носити маску и бити дисциплиновани

Потпредсједник Владе и предсједник Националног координационог тијела за заразне болести (НКТ) Милутин Симовић позвао је данас грађане да дисциплиновано поштују мјере против ширења коронавируса рекавши да је данас ситуација другачија него у првом таласу.

„У ситуацији када су захваљујући неодговорним појединцима и групама десио талас импортација, а након тога унутрашње трансмисије, и сада када је неопходно обезбиједити услове за опстанак економије, потребна нам је друга врста дисциплине и одговорности. Сада нема стриктне мјере – остајања дома. Сада излазимо да би се радило, јер се и економијом брани јавно здравље. То је тај други начин живота са епидемијом, гдје смо изашли из својих домова, гдје идемо на радна мјеста, али ипак толико тога морамо да редукујемо, да се дистанцирамо, да будемо одговорнији и дисциплинованији. На један други начин, у односу кад се остајало дома. Дисциплину дома, дисциплину хуманости и солидарности испоштовали смо и били поносни једни на друге. Сада када излазимо из дома и кад је потреба свих да се живот нормализује и да живимо с новом реалношћу, треба нам дисциплина, дистанца, маска, и дисциплина хигијене. Знамо да су ово захтјевни задаци за сваког појединца, знамо да свакодневни живот носи бројне изазове и да је ова ситуација додатни терет. Ово је криза коју нико није могао предвидјети и морамо се суочити с њом на крајње одговоран начин. Знам да хоћемо и да можемо, јер смо увијек показивали да смо најјачи када је најтеже“ – казао је предсједник НКТ у обраћању јавности.

Предсједник НКТ је казао да у одговору на пандемију истрајавају бројне институције из здравственог система, бројне надлежне институције са државног и локалног нивоа, бројни, посвећени, одговорни и пожртвовани појединци и да је то једини могући приступ и приступ који гарантује успјех и у овом новом таласу и у спремању за суочавање са новом неизвјесношћу коју доносе јесен и зима.

„Наши тренутни корона бројеви упућују на потребу додатне опрезности, додатног ангажмана, додатне одлучности и одговорности, спремности на додатну самоконтролу, на додатно разумијевање, заједништво и солидарност… Због грађана важно је казати да су то наши стварни бројеви, као што су били и у првом таласу, иако се тада покушавало полемисати са њима са разних адреса. Наши бројеви нијесу израз потребе да се прилагоде туристичкој сезони, не би ли се приказала конкурентност наше туристичке дестинације. Они нијесу ни предизборни, да би се стварала лажна слика, да би се промијелили и приказали неки други подаци, прије него би се осушило мастило на изборним листићима. Они су израз стварног, стручног и одговорног регистровања коронавируса“ – казао је Милутин Симовић.

Предсједник НКТ је казао да је наша земља од почетка имала приступ пуног суочавања са реалношћу, утемељен на стручним принципима и да није скривала и подешавала податке.

„Од првог дана наш однос је принципијелан и утемељен на конзервативном епидемиолошком приступу – рекао бих најстрожијем, али и дугорочно најсигурнијем. и код широког обухвата тестирања – значајно изнад упоредних просјека; и код епидемиолошког истраживања и широког обухвата контаката; и код пријављивања обољелих – не само оних на болничком лијечењу, већ и симптоматских и асимптоматских; и код пријављивања опорављених –наш приступ није био брисањем преко ноћи и без јасних процедура; и код пријављивања умрлих – без приступа са короном и од короне и са разним другим несувислим објашњењима… Дакле, од почетка имамо приступ пуног суочавања са реалношћу, утемељен на стручним принципима. Без скривања и подешавања, без недоречености, без конфузије“- казао је потпресједник Владе и предсједник НКТ.

Милутин Симовић је закључио да се Црна Гора увијек најбоље мотисивисала истином и додао да вјерује да ће се и сада мобилисати овом истином и реалним приказом. „Потребна нам је та мобилност, а не неодговорни приступ, да би се касније откривале и признавале грешке“ – закључио је Милутин Симовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?