Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер и социјални партнери усагласили Предлог закона о ПИО: минималне пензије веће за више од 13%, додатних 135 милиона еура за пензионере

Предсједник Владе Душко Марковић одлучио је након данашњег састанка са социјалним партнерима да одмах стави у процедуру Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је предвиђено, између осталог, повећање номиналног износа најниже пензије за више од 13 одсто и издвајање додатних 135 милиона еура на средњи рок за потребе измјене Закона уз истовремено осигурање редовности исплата и одрживости финансијског система.

„Одлучио сам да Влада на првој наредној сједници размотри и утврди Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је усаглашен у највећој могућој мјери са нашим социјалним партнерима. Закон је израз наше бриге за пензионере, он обезбјеђује праведност и адекватност давања, уз елиминисање најнеповољнијих година из обрачуна пензије, како би се избјегао негативан утицај на висину примања наших пензионера“ – саопштио је Премијер након завршног радног састанка са предсједником Социјалног савјета Вукашином Зоговићем, предсједницима Уније слободних синдиката Црне Горе Срђом Кековићем и Савеза синдиката Црне Горе Душком Зарубицом, и њиховим сарадницима.

Сви представници Социјалних партнера су исказали велико задовољство Премијеровом одлуком чиме је још једном потврђен квалитетне сарадње Владе и Социјалних партнера која је достигла висок степен узајамног повјерења. Социјални партнери су на састанку посебно истакли да ова одлука добија нарочито на значају зато што је донијета у условима тешке економске кризе изазване пандемијом коронавируса.

Предсједник Марковић се на састанку захвалио социјалним партнерима на коректности и пуном разумијевању рекавши да се одлучио на овај потез упркос томе што за овај Закон треба обезбиједити значајна додатна финансијска средства на средњи и дуги рок и то времену тешке кризе током које је примарни циљ да одржимо економску супстанцу.

„Ово је печат успјешне сарадње Владе Црне Горе и социјалних партнера. Он је резултат наше моралне обавезе да омогућимо најстаријој нашој популацији да ужива у резултатима свога рада и да што мање осјети несагледиве економске посљедице које криза изазвана коронавирусом носи са собом. Финализујемо и ИИИ пакет мјера подршке, и Влада чини максималне могуће напоре на свим пољима да се у највећој могућој мјери ублаже посљедице од до сада незапамћених негативних ефеката пандемије коронавируса“ – казао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?