Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уговорена и друга фаза уређења Ђаловића пећине вриједна 2.6 милиона еура

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада Црне Горе издвојиће 2,6 милиона еура за реализацију друге фазе уређења унутрашњости Ђаловића пећине са пратећим објектима на улазу, за коју су данас уговор потписали Управа јавних радова и најповољнији понуђач у поступку јавне набавке, подгоричко предузеће „Пермонте“.

Извођач се обавезао да радове заврши у року од 365 дана од увођења у посао. Радови обухватају монтажу намјенских стаза и постављање специјалног освјетљења, како би унутрашњост пећине била доступна туристима, уз истовремено очување њених изузетних природних вриједности и украса. Такође, планирани објекти представљају излазну станицу жичаре, са које ће посјетиоци посебном стазом улазити у пећину. 

Прва фаза уређења пећине и изградње сервисних објеката испред ње крајем марта уговорена је са компанијом „Нови Волвокс“, а вриједност тог дијела посла је два милиона еура.

Туристичка валоризација Ђаловића пећине представља један од највреднијих пројеката Владе Црне Горе, који ће у потпуности измијенити овај дио бјелопољске општине и учинити га препознатљивим у региону и Европи. Уговорена вриједност свих радова износи око 23 милиона еура.

У току су асфалтирање и други завршни радови на око 5,7 километара дугом путу Бистрица-манастир Подврх, као и изградња жичаре до Ђаловића пећине. За потребе комплекса изграђена је нова трафостаница у вриједности од 1,2 милиона еура, са комплетном пратећом електроинфраструктуром.

Започета је и изградња новог моста на Бистрици, као дио реконструкције дионице од Губавча до Бистрице, а уговорена је и израда техничке документације и изградња центра за посјетиоце на обали Бистрице.

Реализација овог капиталног пројекта омогућиће отварање нових радних мјеста и дати снажан подстицај привредном развоју читавог сјеверног региона. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Аутор фотографија: Стефан Вукићевић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?