Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: На Цетињу и у Никшићу се уводе мјере као у Подгорици

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је данас на предлог Института за јавно здравље Црне Горе одлучило да у Пријестоници Цетињу и општини Никшић буду од поноћи уведене исте привремене мјере спречавања ширења коронавируса какве су прије три дана уведене у Подгорици.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију на Цетињу и у Никшићу и посебно забрињавајући узлазни тренд броја активних случајева коронавируса, НКТ је дало Министарству здравља сагласност на наредбе које подразумијевају сљедеће мјере у Пријестоници Цетињу и Општини Никшић:

1) Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном простору, укључујући и дјецу старију од седам година. Ова обавеза не односи се на објекте становања.

2) Морају носити заштитне маске запослени и путници у возилима јавног превоза (аутобус, комби, ауто-такси) и возилима којима се обавља превоз запослених за сопствене потребе, као и возачи и путници у путничком моторном возилу (осим за чланове заједничког породичног домаћинства), уз примјену и других мјера, у складу са упутством Института за јавно здравље Црне Горе.

3) Окупљање грађана на отвореним јавним мјестима ограничено је до 40 особа, а на затвореним до 20 особа, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра и ношење заштитних маски.

4) Привредна друштва, друга правна лица и предузетници који обављају угоститељску дјелатност у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти) обавезни су да рад организују на начин да:

- за столом сједе највише два госта унутар угоститељског објекта, односно четири госта на тераси/башти објекта;

- онемогуће услугу самоуслуживања, задржавање и стајање испред шанка;

- између столова обезбиједе удаљеност од најмање 2 м, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе;

- обезбиједе редовно одржавање хигијене и дезинфекцију заједничких просторија, мобилијара, опреме и сл, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

5) Привредна друштва и предузетници који пружају услуге у фитнес центрима и теретанама обавезни су да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м², али не више од 20 лица, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра између корисника услуга и да обезбиједе поштовање других мјера, у складу са упутством Института за јавно здравље Црне Горе.

Мјере које се од поноћи уводе у Пријестоници Цетињу и у општини Никшић примјењиваће се седам дана, након чега примјена може бити продужена.

Нема заштићених нити поштеђених од коронаворуса. Нити постоје општина или град који нијесу у опасности. Стога је битно да, и тамо гдје нијесу на снази строге мјере, грађани сами усвоје оне обрасце понашања који су ефикасни у превенцији: ношење маски увијек и свуда, дистанца колико год је то могуће и хигијена руку.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?