Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић разговарао са новим шефом Канцеларије УНИЦЕФ-а у ЦГ Сантандером: Не дозволити да негативне ефекте пандемије Цовид-19 осјете дјеца

Објављено: 20.07.2020. 18:28 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем, мр Милутин Симовић, примио је данас новоизабраног шефа Канцеларије УНИЦЕФ у Црној Гори, Хуана Сантандера

Потпредсједник је Сантандеру честитао именовање и пожелио му добродошлицу у Црну Гору, уз истакнуто задовољство чињеницом да Сантандер има богато искуство и остварену професионалну каријеру унутар система УНИЦЕФ, претходно доказану у бројним мисијама, што ће сигурно допринијети даљем унапређењу иначе доброг односа и партнерства Владе Црне Горе и УНИЦЕФ.

„Свако вријеме носи своје бреме“, казао је потпредсједник Симовић, „а у овом времену се суочавамо са изазовом на глобалном нивоу, које је посљедица пандемије ЦОВИД 19, у којем морамо бранити тековине нашег претходног заједничког рада и не дозволити да негативне ефекте здравствене и социо-економске кризе осјете дјеца“. 

Потпредсједник је истакао да сви планирани пројекти траже заједничку акцију, на националном нивоу, унутар цјелокупног система Уједињених нација, УНИЦЕФ-а и Европске уније. „Бићемо успјешни онолико колико то партнерство буде широко и чврсто“, додао је Симовић. 

Потпредсједник је захвалио Канцеларији УНИЦЕФ у Црној Гори на активностима и доприносу у борби против посљедица кризе изазване епидемијом ЦОВИД-19 у Црној Гори. 

„Наши приоритети морају остати здравље, исхрана, образовање, права и рани развој дјеце“, нагласио је Симовић и потврдио спремност Владе и његову лично да се укључи у све иницијативе и пројекте УНИЦЕФ-а којима ће се реализовати циљеви на националном и глобалном плану и обезбједити срећно и безбрижно дјетињство сваком дјетету.
 
Хуан Сантандер је идентификовао сиромаштво дјеце и рани развој као два приоритета на којима ће УНИЦЕФ највише радити у наредном периоду, истичући при томе да сиромаштво не значи само недостатак прихода, већ недостатак могућности да свако дијете оствари сва своја права и потенцијале.

“Криза изазвана коронавирусом учинила је сиромаштво дјеце још већим изазовом како у свијету, тако и у Црној Гори. Искорјењивање сиромаштва дјеце још од раног дјетињства биће приоритет УНИЦЕФ-а у наредном периоду. То ће укључити пружање подршке Црној Гори да се још интензивније бави јавним буџетирањем за остваривање права дјетета у складу са препорукама Комитета Уједињених нација за права дјетета. Коначно, УНИЦЕФ ће такође пружати помоћ Црној Гори да подиже генерације дјеце и младих људи који прихватају и славе различитости, поштују једни друге и све проблеме рјешавају кроз дијалог“, поручио је Сантандер.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?