Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са координаторком Меклуни: УН подржавају напредак Црне Горе

Објављено: 21.07.2020. 18:10 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић примио је у опроштајну посјету резидентну координарку Уједињених нација (УН) у Црној Гори Фиону Меклуни и захвалио јој на доприносу јачању укупних капацитета наше државе и социјалне кохезије.

„УН је у континуитету давао пуну подршку Црној Гори, њеној демократизацији и јачању институција кроз остваривање циљева сачињених у Интегрисаном програму 2017-2021. година. У имплементацији овог програма учествовало је пет резидентних и седам нерезидентних агенција УН“, казао је премијер Марковић констатујући лични допринос Меклуни у јачању сарадње и остваривању резултата.

Премијер Марковић је захвалио цијелом систему Уједињених нација на ефикасној и правовременој помоћи у борби против коронавируса. Активности УН, спроведене заједно са ЕУ, помогле су Црној Гори да добије значајну здравствену опрему и да адекватно одговори на изазове.

„Наш здравствени систем је, и у другом таласу коронавируса, виталан и спреман да се избори са посљедицама епидемије“, казао је премијер Марковић.

Он је указао да је Црна Гора постигла огроман напредак од обнове независности, постајући пуноправна чланица НАТО-а и остваривши значајан напредак на путу ка ЕУ. Обавезе из преговора за ЕУ у области заштите животне средине компатибилна су са циљевима из УН Агенде 2030 што ће омогућити Црној Гори убрзан напредак у овој области.

“Црна Гора је веома активна чланица система Уједињених нација”, казала је Меклуни и захвалила предсједнику Владе на конструктивном доприносу земље у промовисању темељних вриједности ове организације.

Меклуни је посебно истакла ефикасан одговор Црне Горе на ЦОВИД-19 у правцу заштите здравља грађана, очувања економске базе као и стварање услова за брз опоравак.

“Веома сам поносна на сарадњу система УН са Владом Црне Горе у одговору на пандемију. У вријеме када се држава суочава са незапамћеном кризом, тим Уједињених нација у земљи у кратком року је мобилисао своје ресурсе и преусмјерио своје капацитете на пружање подршке земљи у одговору на пандемију. Црна Гора може рачунати на наставак подршке система УН засноване на Плану за хитни социоекономски одговор на посљедице пандемије који обухвата пет приоритетних области сарадње: здравство, социјалну заштиту, очување економије, опоравак макроекономског оквира и јачање отпорности локалних заједница”, казала је Меклуни, истичући да су рањиве групе у фокусу подршке УН у суочавању са посљедицама пандемије.

Резидентна координаторка УН пожељела је предсједнику Владе успјешан наставак спровођења европске агенде и исказала очекивање за даљим интензивирањем активности на реализацији Агенде 2030, уз наду да ће на том путу Црна Гора наставити рад на јачању одрживог развоја и заштити људских права.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?