Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: разговори правних експерата Владе и СПЦ окончани су без резултата, од СПЦ у ЦГ смо тражили само да се региструје

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је да су разговори правних експерата Владе и епархија Српске православне цркве окончани без резултата упркос бројним уступцима које је јуче и данас направио Владин преговарачки тим.
„Током друге рунде експертских разговора, вођених јуче и данас, прихватили смо: Прво – Да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премјести у редовни судски поступак гдје терет доказивања власништва пада на државу а не цркву. У том смислу предложили смо потпуно нови члан 63 Закона, чиме смо прихватили предлоге Цркве. Друго  Да Српска православна црква настави са коришћењем свих црквених и манастирских објеката, имања и других непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, вјерско и културно добро. И у том смислу смо предложили потпуно нови члан 64 Закона, и јасно искључили могућност да вјерске објекте може корисити било која вјерска заједница осим Митрополије црногорско-приморске и других епархије Српске православне цркве у Црној Гори. Треће – Да ове измјене усвојимо већ прексјутра на Влади и прослиједимо Парламенту ради изјашњавања у хитној процедури до краја овог мјесеца. Поједностављено – ово би значило да светиње више нијесу нападнуте како то Црква представља, односно да би измјенама и допунама Закона биле у потпуности и трајно заштићене! Ријечју – да више нема говора о њиховој наводној угрожености како се спочитавало Влади“ – казао је премијер Душко Марковић у обраћању јавности непосредно након окончања друге рунде разговора правних експерата Владе и Српске православне цркве.
Премијер је рекао да овим уступцима, чији су превасходни циљеви превазилажење несугласица и подјела у православном бићу Црне Горе и изградња повјерења између Државе и Цркве, Влада са своје стране није поставила било какве услове.
„Једини захтјев Владе био је регистрација свих цркава и вјерских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, по слову закона. Регистрација, која је била обавеза и по ранијем Закону. Регистрација, на начин како то уређују сва цивилизована и демократска друштва. Нажалост, црква је то одбила“ – казао је предсједник Владе.
Премијер је рекао да је са жаљењем примио информацију да разговори нијесу резултирали успјехом.
„Жељели смо да кроз дијалог обезбиједимо додатне гаранције за положај епархија Српске православне цркве у Црној Гори, да осигурамо постојећи режим коришћења црквене имовине и остваривања вјерских права и слобода православних вјерника, односно услове за несметано вршење вјерске службе од стране њихових свештеника. У том смислу, за више од пола године од ступања на снагу овог закона, вјерски, имовинско-правни и црквени поредак Митрополије и осталих епархија остао је непромијењен! Литије и протесте које је Црква организовала упркос сложеној, и како видимо опасној епидемиолошкој ситуацији са коронавирусом, прихватали смо и прихватамо као израз слободе окупљања и исказаног неслагања са појединим рјешењима и одлукама донијетим у демократској процедури. Без обзира на то, разговори су вођени стрпљиво и посвећено у оквиру делегација државе и цркве, а поред тога и у више наврата, и на највишем нивоу државних и црквених званичника. Паралелно, одржана је и прва рунда разговора на нивоу експертских тимова. Током сваког од ових разговора, кључни и најважнији захтјев цркве – што је и познато јавности као и релевантним међународним адресама – било је осигурање коришћења вјерских објеката након окончања поступка пред надлежним органима или судом, те измјена Закона у смислу прописивања искључиве надлежности парничног суда за питања уписа права својине. Да појасним, након доношења Закона о слободи вјероисповијести, Српска православна црква није прихватала надлежност истих оних органа управе код којих је деценијама уназад вршила уписе права својине у своју корист! Питање имовине, подсјетићу вас, било је на столу и током саме расправе за доношење Закона, кад сам на захтјев лидера опозиције, напуштајући скупштинско засиједање, прихватио да се састанем са митрополитом Амфилохијем, покушавајући да изнађемо рјешење за то питање. Ни тада а ни након усвајања Закона, није било других важних и отворених питања од стране Цркве“ – казао је премијер.
Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је СПЦ остала при устаљеној пракси да функционише изван правног система, изван правила и процедура.
„А деценијама иза нас то се огледало у: Нерегулисаном боравишном статусу за свештенство и монаштво доведено са стране, а које служи у нашим црквама и манастирима; Нерегулисаном радном и пензијском статусу и страног, али и домаћег свештвенства; Неплаћању пореских обавеза за приходе од црквених бизниса и послова; Непоштовању закона и других прописа Црне Горе; Ставу црквених великодостојника и старјешина да држава треба да се региструје код њих“ – казао је Премијер.
Предсједник Марковић је казао да одбијање регистрације у демократском свијету значи непризнавање самог себе и свог субјективитета; неприхватање друштва и државе; и непризнавање легитимног друштвеног и правног поретка.
„Уз жаљење што нијесмо успјели да постигнемо договор који је потребан Црној Гори, а којем смо од почетка били посвећени, користим прилику да поручим да ће Влада и у будућности гарантовати вјерске слободе; осигурати мирно уживање црквене имовине. Црна Гора је слободна и секуларна држава, у којој, уз поштовање закона, никада и ни на једном мјесту – вјерницима, вјерским службеницима, црквама и вјерским заједницама, не смије и не може бити тијесно“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?