Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијерски сат – Душко Марковић: Трећи пакет мјера подршке укључује краткорочно 67,85, а дугорочно 131,7 милиона еура подршке туристичкој дјелатности

Трећи сет Владиних економских мјера за санацију економских посљедица пандемије коронавируса вриједан је само у области туризма укупно 67,85 милиона еура до 2022. године и то је само краткорочни сет мјера – саопштио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић данас на Премијерском сату.

„Он укључује субвенционисање каматне стопе за репрограм кредита код ИРФ-а и пословних банака вриједан 12 милиона еура, примјену снижене стопе ПДВ-а од 7% на период од годину дана (тј. до средине наредне године), укупно вриједну 16 милиона еура, кредитну линију код ИРФ-а за ликвидност и обртна средства са субвенционисаном каматном стопом, субвенције за издаваоце приватног смјештаја вриједне 3 милиона еура, те субвенције за туроператоре и средства за промоцију“ – казао је предсједник Душко Марковић одговарајући на питање Клуба посланика Демократске партије социјалиста.

Предсједник Владе је рекао да је дугорочни сет предложених мјера који ће се примјењивати до 2024. године, а који ће Влада сјутра представити, укупно износити 131,7 милиона еура.

Премијер је казао да је подршка Владе снажно присутна од почетка, тако да не треба говорити у категоријама очекивања или претпоставки, јер институције већ увелико мјесецима раде свој посао.

„Процес доношења трећег сета мјера је био нешто дужи него што смо планирали, али вјерујем да је свакоме добронамјерном у Црној Гори јасно да смо морали анализирати цјелокупну ситуацију како би мјере биле адекватне. Када смо ушли у тај процес, одмах након другог сета мјера, ситуација је била друкчија. Нијесмо имали активних случајева заразе, а стање у региону и на другим емитивним тржиштима се смиривало. Свједоци смо да је током јуна та ситуација нажалост промијењена. Стога ће, као што сам казао, Влада кроз трећи сет мјера опредијелити готово 200 милиона еура за туризам кроз краткорочне и дугорочне мјере и тиме још једном демонстрирати вољу да се кроз пуну подршку бави управљањем изазовима у туризму, али и у свим другим секторима како би се црногорска економија вратила на пут развоја, који је трасиран прије ове кризе“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је подсјетио на претходна два сета Владиних мјера подршке привреди и грађанима рекавши да је од априла у сврху подршке исплати зарада запосленима у сектору туризма и угоститељства уплаћено око 12,14 милиона еура подршке за укупно 40.422 зараде и да ће Влада подржати исплату и за јун.

Говорећи о привреди у вријеме пандемије предсједник Владе је рекао је у вријеме пандемије дигитална економија показала највећу отпорност на ту кризу свуда у свијету и да компаније којима су информационе технологије основна дјелатност, сада биљеже раст, управо зато што глобална потражња убрзано расте.

„У Министарству науке имамо у овом тренутку регистровано око 70 компанија из области иновација, од тога преко њих 30 су извозно оријентисане, наравно има их много више на нашем тржишту. Имао сам прилике да се појединачно и заједно срећем са тим људима и заиста имамо велики потенцијал, изузетан потенцијал кад је у питању ИТ сектор, односно ИТ индустрија у периоду који долази.

Пратили смо, отприлике, око шест компанија у овој области у овом претходном времену када је у питању њихова извозна оријентација и вјерујте ми да само тих шест компанија учествује са 2,5 посто у извозу у Црној Гори, само шест компанија, а просјечна зарада у њима је 1000 еура.“

Премијер је навео шта је до сада урађено на овом плану и представио мјере које су планиране:

- Олакшице за почетак пословања – стартапова и они ће бити ослобођени пореза за период од 5 година
- Олакшано запошљавање у иновационој дјелатности – значајно умањење пореза и доприноса, до 50%
- Ослобађање од пореза и доприноса за рад на иновативним пројектима
- Ослобађање пореза на добит од 100% за реинвестирање у иновативне пројекте
- Ослобађање од пореза на добит од 100% за улагање у стартапове и фондове за финансирање иновативних пројеката
- Ослобађање пореза на добит за донације научно-истраживачким институцијама
- Умањење пореза на непокретности и изградњу инфраструктуре за иновациону дјелатност
- И наравно, успостављање Фонда за иновације на којем већ радимо

„Ово тешко вријеме нам је показало да овај сектор, као што сам на почетку рекао, може пронаћи најбоље одговоре или већину одговора како да одржимо економску супстанцу И створимо претпоставке када здравствена криза прође за убрзани економски развој. На крају ћу рећи само да смо заједно са Универзитетом покренули изградњу технолошког парка у Подгорици вриједног преко 8 милиона еура који ће бити централни, да кажемо, простор који ће окупљати младе истраживаче, иноваторе, њихово повезивање, развој различитих пројеката и наравно креирати односно ширити извозну оријентацију. На кратак рок очекујемо резултате у овом сектору, баш на кратак рок.“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?