Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић, Премијерски сат: Успјели смо да очувамо ликвидност буџета и у изузетно негативним условима пандемије коронавируса

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је данас на Премијерском сату да је Влада у протекле три године створила стабилан финансијски систем, који је издржао непредвиђени притисак изазван пандемијом коронавируса и да је и у изузетно неповољним условинма пандемоје очувана ликвидност буџета.

„Ликвидност Буџета очувана је и у изузетно негативним економским околностима, а да су притом све обавезе Државе редовно сервисиране, уз очување нивоа зарада, пензија и социјалних давања, као и наставак реализације капиталних пројеката. … Фокус економске политике у наредном периоду биће усмјерен на економски опоравак односно враћање позитивног тренда који је карактерисао економију прије избијања пандемије, те стварања услова за дугорочни раст и развој. Полазећи од пројектованих вриједности прихода и јавне потрошње, након негативног буџетског салда у 2020. години, очекујемо нагли пад дефицита већ у 2021. години што показује да је негативан резултат, прије свега, условљен ванредним економским приликама узрокованим пандемијом, те се у 2022. години очекује остваривање дефицита испод 2% БДП-а. Остварењу овог циља прићи ће се кроз стварање услова за ширење економске базе, ширење фискалног потенцијала, те наставак и нова улагања у стратешки значајне гране привреде како би се оснажила производња и реална економија, и супституисао један дио увоза.Као што сам и већ рекао, тим циљевима намијењен је већ припремљени трећи пакет економских мјера, ослоњен на квалитетнију и повољну кредитну подршку и коришћење донаторских средстава“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питање Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције Албанци одлучно и Хрватске грађанске иницијативе о плановима Владе за исплату зарада, пензија и социјалних давања у контексту пандемије коронавируса.

Премијер је подсјетио на резултате Владе у претходним годинама рекавши да је то добра база и услов за повећање стандарда живота грађана.

„Резултати остварени у претходном периоду указују на успостављање позитивног тренда када је у питању економски развој Црне Горе, чему у прилог говоре остварени резултати: У протеклом трогодишњем периоду, реални раст износио је 4,4%, што црногорску економију сврстава у врх листе земаља региона Западног Балкана; Број запослених у 2019. години износио је готово 204 хиљаде што је за преко 13 хиљада запослених више у односу на 2018. годину; Спроведеном фискалном консолидацијом буџетски дефицит смањен је са 5,8% БДП-а у 2017. години на 2,9% БДП-а у 2019. години, уз остварење суфицита текуће потрошње у свим годинама, дакле у све три године; Кроз Капитални буџет реализовани су пројекти у вриједности од скоро 1 милијарду еура у периоду 2017-2020. године; Изворни приходи буџета од почетка фискалне консолидације закључно са крајем 2019. године повећани су за преко 300 милиона еура односно 20% - кључни документ смо усвојили у овом Парламенту; Позитивни резултати фискалне консолидације омогућили су повећање минималне зараде за 15% и смањење пореског оптерећења рада; Порески дуг у односу на 2016. годину смањен је за преко 30%; Побољшањем фискалне позиције ојачана је кредитна способност земље, а повољним и најповољнијим задуживањем у новијој историји, обезбијеђена боља кредитна структура дуга и рочности обавеза. Према пројекцијама свих релевантних међународних финансијских институција, Црна Гора би остварила раст БДП-а и у 2020. години, уз наставак позитивних трендова у области јавних финансија, кроз пројектовано смањење буџетског дефицита и прелазак јавног дуга на силазну путању. Ипак, као и све земље, Црна Гора се у марту мјесецу суочила са пандемијом вируса ЦОВИД-19, те су мјере усмјерене на заштиту здравља становништва, односно стављање пандемије под контролу, довеле до значајног ограничавања економске активности и посљедично томе довеле до пада јавних прихода“ - рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПзф6мц

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Даз13уЛуАИМ
    
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?