Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Настављамо са субвенцијама за зараде, крећу бројни програми подршке привреди

Објављено: 24.07.2020. 00:25 Аутор: Министарство економије
Министарка економије Драгица Секулић данас је кроз представљање Трећег Владиног пакета социо економских мјера казала да, када говоримо о ономе што Министарство економије планира, овај програм обухвата краткорочне и дугорочне мјере.

„Кроз трећи пакет мјера у односу на краткорочне мјере, Министарство економије од 1. августа креће са субвенцијом за зараде. Планирано је 18 милиона еура до краја године. У наредна три мјесеца ће бити додијељене субвенције за зараде запослених у износу од 50-100% минималне бруто зараде и то:

- Забрањене дјелатности 100%
- Туризам 70%
- Угоститељство 50%
- Друмски саобраћај 50%
- Карантин и самоизолација 50%
- Родитељи дјеце до 7 година 50%.
- За подршку новом запошљавању у трајању од 6 мјесеци субвенционисаћемо 70% зараде.

Такодје, као бесповратну подршку привреди опредијелили смо 10 милиона еура за Програм унапређења конкурентности привреде који обухвата 17 програмских линија. Овај програм ће пружити могућност да се без папира и шалтера аплицира а ми ћемо бити брзи у реализацији.

Кроз мјере подршке обезбиједили смо и бескаматне кредите за енергетски ефикасан дом за домаћинства и то за уградњу соларних система за производњу електричне енергије за сопствене потребе, пећи за пеллет, демит фасаде и енергетски ефикасну браварију. Тај пројекат ће почети од 1. октобра”, казала је министарка.

Она је нагласила да када говоримо о дугорочним, развојним мјерама оне су подијељене на три гране и то на енергетику, индустријску политику и рударство. Те мјере су планиране до 2024. године и када говоримо о прерађивачкој индустрији приоритети ће бити прехрамбена, дрвна и метална индустрија. За те гране обезбиједићемо субвенционисање камата и грантове за улагања у индустрију.

“У области енергетике имаћемо снажне инвестиције државних предузећа. Планови највећих енергетских субјеката у држави обухватају инвестиције укупне вриједности од око 1 милијарду €. У периоду до 2024. године, очекује се реализација од око 734 мил. € инвестиција. Процјена је, да од укупног износа, реализација око 350 мил. € може бити уговорена са црногорским компанијама коа извођачима, произвођачима и продавцима. Биће то дугорочни сигнал привреди да покрене производњу најједноставнијих елемената, попут: дрвених и бетонских стубова, или у каснијој фази алуминијско-челичних ужади, профила, дистрибутивних трансформатора који би се могли производити у ЦГ”, поручила је Секулић.

Нагласила је да смо у рударству, без обзира на корона вирус, имали пораст производње од 17%. Свакоме ко кроз експлоатацију мин.сировина омогући њену даљу прераду ћемо обезбиједити да не плаћа концесиону накнаду и да истовремено добије инвест грантове и субвенциониране кредите.

“Кроз овај пакет смо нашли мјеру онога што је оствариво, иновативно, одговорно и реално. Заокружили смо финансијски оквир, обезбиједили довољно енергије, људи и воље да овај пакет мјера реализујемо и доведемо до краја”, закључила је она.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?