Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Ублажене мјере у Сјеверном региону, дозвољена жива музика у ресторанима, строга контрола ношења маски и поштовања дистанце

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) одлучило је данас, на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ), да укине све посебне мјере против ширења коронавируса у општинама у Сјеверном региону, да изједначи допуштено радно вријеме угоститељских објеката на цијелој државној територији и да дозволи живу музику у угоститељским објектима.
Привремене мјере против ширења коронавируса увођене консекутивно у општинама Сјеверног региона од 25. јуна, дале су резултате прије свега у стагнацији стопе новообољелих, чиме су се стекли услови за укидање појединих мјера са циљем нормализације живота и интереса економије.
Од данашњег ступања нових мјера на снагу сви угоститељски објекти у Црној Гори могу да раде од 06:00 до 24:00. Одлука се односи на ресторане, кафане, кафетерије, хотелске ресторане и сличне угоститељске објекте као и на пружање угоститељских услуга на купалиштима и плажама.
У угоститељским објектима осим у приморским општинама (Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Бер и Улцињ) угоститељски објекти раде по сљедећим правилима:

-   за столом могу сједити највише два госта унутар угоститељског објекта, односно четири госта на тераси/башти објекта:
-   забрањени су самоуслуживање и задржавање или стајање испред шанка;
-   столови морају бити удаљени један од другог најмање 2м, у складу са препорукама ИЈЗ; и
-   мора бити обезбијеђено редовно одржавање хигијене и дезинфекција заједничких просторија, мобилијара, опреме и сл, у складу са препорукама ИЈЗ.
Дозвола живе музике у ресторанима уз строга правила
Укида се забрана одржавања забавно-музичког програма у угоститељским објектима која је била уведена 7. јула.
Привредна друштва, правна лица и предузетници који се баве угоститељском дјелатношћу и организују извођење забавно-музичког програма дужни су да то чине тако да:

- пјевачи и музичари – чланови бенда/оркестра поштују међусобну физичку удаљеност од најмање 2м;
- да приликом извођења забавно-музичког програма носе заштитне маске, осим пјевача и музичара који свирају дувачке музичке инструменте;
- обезбиједе физичку удаљеност између гостију са једне стране и пјевача и музичара-чланова бенда/оркестра са друге од најмање 4м, а ако то није могуће, гости и
  пјевачи/музичари морају бити одвојени прозирним плексиглас плочама/панелима висине од најмање 2м; и
- забране гостима играње и плес.
Контрола ношења заштитних маски
С обзиром на то да је уочено непридржавање мјера у појединим трговинским објектима уводи се обавеза привредних друштава и предузетника који се баве трговином на мало (маркети, супермаркети, хипермаркети, тржни центри и сл.), укључујући и зелене пијаце, као и државне органе, органе државне управе, органе управе, органе локалне самоуправе, јавне установе и друге субјекте који врше јавна овлашћења, банке, поште и друга правна лица, која непосредно пружају услуге грађанима у шалтер салама, да одреде лица која ће контролисати да ли грађани или корисници услуга приликом уласка у ове објекте поштују обавезе ношења заштитне маске и међусобне физичке удаљености.
Нове мјере за фитнес центре и теретане
Привремена мјера за фитнес центре и теретане, која је уведена 16. јула на територији Подгорице проширује се на цијелу државну територију.
Привредна друштва и предузетници који пружају услуге у фитнес центрима и теретанама обавезни су да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м², али не више од 20 лица, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2м између корисника услуга и да обезбиједе поштовање других мјера, у складу са упутством ИЈЗ.
Важење и контрола
Све данас донијете мјере примјењују се без временског ограничења односно док постоји опасност од ширења заразне болести новог коронавируса или до повлачења или промјене мјере.
НКТ изражава захвалност грађанима, привредницима и предузетницима у општинама Сјеверног региона на досљедном поштовању мјера и истовремено упозорава да ће појачати контролу поштовања мјера, посебно у угоститељским објектима, са циљем да данашње ублажавање рестрикција не доведе до поновног ширења вируса.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?