Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић и Орав: Црна Гора може да рачуна на ЕУ у наставку преговора

Објављено: 29.07.2020. 21:00 Аутор: КЕИ
Црногорска преговарачка структура је постигла огроман успјех, чему свједоче отворена сва поглавља и спремност за затварање одређених преговарачких области, оцијењено је на састанку главног преговарача Александра Дрљевића и шефа Делегације Европске уније у Подгорици Аива Орава, и поручено да подршка ЕУ и држава чланица неће изостати ни у наставку интеграционог пута Црне Горе.

Дрљевић је амбасадора Орава данас примио у опроштајну посјету и захвалио му на одличној сарадњи и комуникацији са Делегацијом ЕУ у Црној Гори током његовог мандата, као и на значајној подршци нашој држави у процесу преговора.

„Напредак у преговарачком процесу је резултат посвећеног рада преговарачке структуре, али и одличне сарадње са Делегацијом ЕУ и Европском комисијом, за коју вјерујем да ће бити настављена и у наредном периоду, нарочито јер нам предстоји интензиван рад на превазилажењу изазова у овом процесу, у највећој мјери у политичким критеријумима“, рекао је главни преговарач.

KEI

У том контексту је подсјетио на важност дијалога у црногорском парламенту, истичући да процес преговора, да би био успјешно окончан чланством Црне Горе у ЕУ, мора да укључи читаво друштво. „Од ЕУ смо, кроз сагласност за отварање посљедњег преговарачког поглавља, добили подстрек и охрабрење за наставак спровођења реформи и очекујем да све надлежне институције још одлучније наставе са радом“, додао је он.

Амбасадор Орав је захвалио на одличној досадашњој сарадњи, похваливши рад цијеле преговарачке структуре и велики посао који је обављен у претходном периоду. „Отварањем преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом смо јасно поручили да овај регион може да рачуна на ЕУ и да вјерујемо да је мјесто држава Западног Балкана међу чланицама ЕУ. Ту подршку смо још једном потврдили отварањем посљедњег преговарачког поглавља са Црном Гором“, рекао је он.

Охрабрио је све надлежне институције да наставе са активностима које ће Црну Гору одвести у нову фазу преговора и затварање поглавља и, у коначном, резултирати тиме да наша држава постане прва наредна чланица ЕУ.

Саговорници су оцијенили да је изазован период узрокован епидемијом корона вируса показао партнерство и солидарност на дјелу, као и предност припадности заједници европских народа.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?