Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер у Мојковцу: Овдје ни пандемија није зауставила развој и инвестиције, наша стратегија је да Мојковчани буду сретни што живе и раде овдје

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић данас је свечано обиљежио почетак радова на базној станици будућег Ски центра Жарски – једног од скијалишта будућег Зимског туристичког комплекса Бјеласица – и обишао више градилишта у граду након чега је оцијенио да ни пандемија коронавируса није могла зауставити развој и инвестиције у овом граду.

„Обишао сам сва актуелна градилишта. Могу констатовати да се у Мојковцу ради пуном паром, да незапамћена глобална здравствена и економска криза није зауставила инвестиције у Мојковцу и није зауставила развој Мојковца. Желим да кажем грађанима Мојковца да тренутно у капиталну и комуналну инфраструктуру трошимо 60 милиона еура. Најважнији пројекат је наравно скијалиште Жарски гдје смо јутрос озваничили радове на базној станици, на репрезентативном објекту који ће дочекивати туристе из цијелог свијета“ – казао је предсједник Владе.

Будући ски центар Жарски – 14 хотела са 7.000 кревета

Локација планинског центра Жарски је детаљно разрађена Просторним планом посебне намјене Бјеласица и Комови и Детаљном разрадом локалитета Жарски према којем се Базно насеље планинског центра састоји од зоне паркинга на улазу у базно насеље, зоне са објектима централног насеља са хотелима, апартманима, јавним садржајима, зоне и површинâ за полазиште ски лифтова. У склопу уређења терена планирани су тргови, зелене површине као и спортски терени (клизалиште и сл.).

У базном насељу је предвиђено око 7.000 кревета у 14 хотела и у апратманима, од чега је у самом центру насеља планирано 3.629 кревета. Према плану Ски центрар Жарски требало би да осплужује око 8000 скијаша.

Процес валоризације овог простора почео је 2014. године. У пројекат Жарски је до сада уложено 6.282.964 еура (99,6% у мандату ове Владе) од чега у овој години 2.254.693 еура. Укупно је уговорено 17,5 милиона еура инвестиција и радова на овом Ски центру.

За Ски центар Жарски планирана је жичара шестосједа за коју је већ потписан уговор у вриједности 8.990.700 еура. Потписан је и уговор по принципу „пројектуј и изгради” за изградњу око 9,5 км ски стаза вриједности 1.899.700 еура.

Пут до Жарског, трансфер станица, пасарела…

Премијер Душко Марковић је обишао и трасу пута Мојковац – Врагодо – који је дио трасе ка будућем скијалишту и регионалног пута Језерине – Лубнице.

Дионица Врагодо – Жарски дуга је 5,3 км. Завршена је прва фаза радова – на дионици дугој 2,3 км за коју је већ потрошено више од милион еура за пробој пута и изградњу насипа, пропуста и армирано бетонских зидова. Уговорени су радови на изградњи потпорних зидова вриједно готово још милион.

Предсједник Владе је изразио задовољство градњом овог пута рекавши да ће се из Мојковца долазити директно на скијалиште, али ће се истовремено моћи доћи и до Колашина и Берана.

„Обишао сам и радове на трансфер станици вриједне преко два милио на еура. То је важан комунални инфраструктурни објекат који ће већ уређеном и лијепом Мојковцу дати нови снажан подстицај да Мојковац буде једна од најчистијих планинских вароши на Сјеверу Црне Горе. Погледао сам и радове на пасарели. са комплетним садржајима, парковима, дјечјим игралиштем, трим стазом која ће почети да се ради ових дана. Овај објекат представља један од најљепших комуналних објеката које сам имао прилике да видим не само у Црној Гори и региону него и шире“ – казао је предсједник Владе.

Бизнис зона и Туристички инфо центар – мјеста за нове иницијативе

Премијер Душко Марковић је радну посјету Мојковцу завршио посјетом Бизнис зони и Туруистичком пункту рекавши да је ријеч о мјестима на којима ће се покретати нове иницијативе од интереса за општину.

„Општина Мојковац ће у наредне двије године бити једно од најљепших мјеста за живот. Дакле, ми се у општини Мојковац не боримо за стотине радних мјеста које ће се десити у наредне двије године, него да они који раде у Мојковцу воле да раде у Мојковцу, да уживају радећи у Мојковцу, да су сретни због тога што живе у Мојковцу. То је стратегија наше политике. Данашњим увидом у радове које сам обишао сам сасвим сигуран да ће се то десити у наредне двије године. И наравно не само у Мојковцу… Перспектива Мојковца је извјесна. Храбри ме што Мојковчани ово разумију и прате. Данашње њихово присуство људи је показало да имамо заједничку снагу и мотив да препородимо Мојковац и учинимо га бољим мјестом за живот како би овдје процвјетала локална економја и на тај начин допринијело развоју и расту црногорске економије и допринијели бољем животу грађана“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на крају радне посјете Мојковцу.

Са премијером је у Мојковцу били у директори Управе јавних радова Решад Нухоџић и Управе за путеве Саво Парача.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?