Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ одлучио на предлог ИЈЗ да скрати карантин и самоизолацију са 21 дан на 14 дана

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) одлучило је данас, на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ), да у складу са препорукама релевантних међународних организација и праксом која је већ на снази у већини држава Европске уније, Уједињеном Краљевству, Сједињеним Америчким Државама, Јапану и многим другим државама, скрати вријеме самоизолације и институционалне изолације лица која су била у контакту или се сумња да су била у контакту са инфицираним лицима, обољелима без клиничке слике или са благом клиничком сликом, као и вријеме институционалне изолације лица која су била на болничком лијечењу од новог коронавируса, са сада прописаних 21 дан на 14 дана.

Најновији научни докази указују да је заразност обољелих знатно краћа него што се првобитно сматрало те да су пацијенти заразни дан или два прије појаве симптома, да заразност расте са појавом симптома, да је највећа током прва два дана присуства симптома да би након тога полако опала и изгубила се током првих десет дана болести код оних пацијената који су имали благе симптоме. Заразност асимптоматских случајева очигледно траје и краће. Ово указује да пацијенти који нијесу имали симптоме, а код којих је прошло најмање 14 дана од узимања узорка за тест који је био позитиван, не представљају опасност по своје окружење те самим тим не постоји потреба за њиховом самоизолацијом након 14. дана – наведено је у образложењу предлога ИЈЗ да мјера самоизолације буде скраћена и у Црној Гори.

Уважавајући најновија научна сазнања и препоруке релевантних међународних тијела НКТ је донијело одговарајућу одлуку која ступа на снагу данас.

Мјера самоизолације се укида лицима којима је на дан ступања на снагу ове мјере истекло 14 дана трајања самоизолације, а најмање три дана немају симптоме ни знакове инфекције.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?