Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе донијела Стратегију развоја поморске привреде 2020-2030

Објављено: 04.08.2020. 20:00 Аутор: Министарство саобраћаја и поморства
Влада Црне Горе је 30. јула, на приједлог Министарства саобраћаја и поморства донијела Стратегију развоја поморске привреде 2020-2030. године са Акционим планом 2020-2021. година. Имајући у виду чињеницу да до сада није израђен секторски стратешки документ који би препознао и ваљано валоризовао развојне потенцијале овог привредног сектора, Стратегија на системски начин утврђује приоритете у развоју поморске привреде и поставља конкретне стратешке и оперативне циљеве дефинишући истовремено активности чију је реализацију могуће пратити јасно дефинисаним индикаторима. Циљ Стратегије је да препозна и прецизно дефинише развојне правце у сектору поморске привреде у Црној Гори. Израдом Стратегије настоји се оснажити улога сектора поморске привреде у развоју и конкурентности Црне Горе кроз јасно дефинисану поморску политику и иницијативе одрживог развоја. 

Стратегија развоја поморске привреде рефлектује дугорочни стратешки циљ Црне Горе који подразумијева одржив и инклузиван економски раст који ће допринијети смањењу развојног јаза земље у односу на просјек ЕУ и повећању квалитета живота свих њених грађана. У том смислу, приликом израде Стратегије развоја поморске привреде, посматране кроз призму „Плаве економије“, нису обухваћени само основни сегменти поморске привреде као што су бродарство и услуге у поморском превозу, бродоградња, лучка инфраструктура, лучке услуге и људски ресурси, већ и све друге сродне дјелатности. Конкретно, Плава економија обухвата све привредне активности повезане са морем или обалним подручјима, а укључује секторе као што су рибарство, наутички туризам, истраживање и производњу угљоводоника, као и индустрије у настајању, попут биотехнологије мора. Плава економија подразумијева употребу морских ресурса за развој привредних активности, на начин прихватљив за животну средину, односно морски екосистем. Посебна пажња посвећена је активностима које имају за циљ јачање административних капацитета како би се створиле претпоставке за квалитетну реализацију дефинисаних стратешких циљева и правовремено усвајање одговарајућих корективних мјера.

Важно је истаћи да је предметном Стратегијом предвиђена израда Акционог плана који ће дефинисати активности у циљу унапрјеђења радно-правног статуса црногорских помораца. Предметни акциони план предвидјеће активности које се односе на даље унапрјеђење и ажурирање Инфромационог система за поморство, односно електронске базе података о поморцима, издатим поморским документима и овлашћењима о оспособљености и о њиховом пловидбеном стажу; евентуално ревидирање критеријума и начина контроле образовних институција које се баве образовањем помораца, као и центара за обуку помораца; усаглашавање надлежности између надлежних Министарстава, по питању образовања, обуке, социјалне и здравствене заштите помораца; израда програма запошљавања поморских приправника на домаћим и страним бродовима; укључивање помораца у национални систем социјалне и здравствене заштите по узору на друге поморске земље и др. 

Стратегија је донешена након јавне расправе у којој су учешће узели привредни субјекти, струковна удружења, невладин сектор, образовне институције и појединци, тако да је обезбијеђен висок квалитет процеса који је базиран управо на сарадњи обрађивача стратешког документа са заинтересованом јавношћу.


Стратегију развоја поморске привреде 2020-2030. са Акционим планом 2020-2021. можете преузети путем web адресе:  хттп://www.мсп.гов.ме/библиотека/стратегије




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?