Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Смисао мјере је забрана политичких скупова, а не забрана сваке политичке активности политичких субјеката

Поводом упита упућених Националном координационом тијелу за заразне болести од стране више политичких субјеката на тему могућности одржавања политичких скупова у предизборној кампањи овим путем подсјећамо да је одговарајућим наредбама за предузимање привремених мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог коронавируса прописана забрана одржавања политичких скупова на отвореном јавном мјесту као и да је дана могућност окупљања на отвореним јавним мјестима до 40, а на затвореним до 20 лица, уз обавезу поштовања физичке удаљености од најмање два метра и обавезу ношења заштитних маски.

Дакле, смисао мјере је забрана политичких скупова на које политички субјекти позивају присталице без могућности да унапријед знају број и идентитет особа које ће присуствовати скупу – и тиме представљати епидемиолошки ризик, а не забрана сваке политичке активности.

Национално координационо тијело је и раније добијало упите више политичких субјеката који су се интересовали за могућност окупљања ради предаје изборних листа. И тада је у комуникацији са представницима политичких странака и коалиција дато тумачење мјере према којем је свим политичким субјектима, без разлике, омогућено окупљање до 20/40 присталица ради предаје изборне листе, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

У том смислу се и даље третирају окупљања у организацији свих политичких субјеката са унапријед познатим бројем учесника и придржавањем свих епидемиолошких мјера.

Национално координационо тијело за заразне болести ће, пратити развој епидемиолошке ситуације и у складу са процјенама Института за јавно здравље Црне Горе размотрити могућност повећања дозвољеног броја лица на јавним мјестима како би се свим политичким субјектима омогућило квалитетније представљање изборних програма, изборних листа свакако уз обавезу досљедног поштовања свих прописаних епидемиолошких мјера – дистанце и ношења заштитне маске.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?