Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бескаматни репрограм намјенских кредита за пољопривреду – Трећи пакет Владиних мјера

Објављено: 10.08.2020. 18:08 Аутор: МПРР
Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за достављање захтјева за субвенционисање камате током грејс периода датог репрограмом постојећих намјенских кредита за пољопривреду, агроиндустрију и рибарство.

Овај Јавни позив је у оквиру Трећег Владиног пакета социо-економских мјера, са циљем подршке секторима пољопривреде и рибарства за одржавање ликвидности. 

Овом мјером Влада пружа могућност заинтересованим правним и физичким лицима да остваре право на субвенционисање камате током грејс периода у трајању од 12 мјесеци за постојеће кредите код комерцијалних банака или Инвестиционог развојног фонда. Право на субвенционисање ће моћи да остваре физичка лица, привредна друштва и предузетници, који су регистровани пољопривредни произвођачи, регистровани рибари, регистровани узгајивачи рибе или прерађивачи пољопривредних и рибљих производа, који до 31.12.2020. године поднесу захтјев за субвенционисање камате, у складу са условима и процедуром назначеним у тексту Јавног позива. 

Јавни позив можете преузети на линку:
хттп://www.мпр.гов.ме/вијести/230144/Јавни-позив-за-достављање-захтјева-за-субвенционисање-камате-током-грејс-периода-датог-приликом-репрограма-постојецих-намјенс.хтмл

Подсјећамо, Министарство пољопривреде и руралног развоја је из Посебног Владиног програма подршке пољопривреди и рибарству, вриједног 17 милиона еура, већ реализовало пет мјера, и то: 

- Авансну исплата 80% премија пољопривредним газдинствима; 
- Уплату ванредне накнаде корисницима старачких накнада;
- Исплату једнократне подршке професионалним рибарима;
- Уплату доприноса пољопривредним осигураницима за шест мјесеци;
- Нову повољну кредитну линија ИРФ-а за пољопривреду и рибарство уз субвенционисање камате.

Такође, у току је и реализација програма интервенција на тржишту. 

У наредном периоду покренуће се и реализација дугорочних мјера подршке из Трећег пакета социо-економских мјера, односно Концепта брзих искорка у секторима пољопривреде и рибарства, који ће обезбиједити значајне могућности за: нову производњу, нова радна мјеста, нову вриједност, нови значајни економски раст. 

Концепт подразумијева наставак подршке малим газдинствима и њиховој конкурентности, генерисање великих покретача у кључним секторима и широку кооперантску мрежу малих газдинстава, кроз бољу конкурентност, тржишну препознатљивост и бољу повезаност са сектором трговине и туризма, што ће допринијети смањену увозне зависности.

ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?