Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Будви: Пуна подршка локалној власти да врати Будву на мјесто пријестонице црногорског туризма и генератора локалне и националне економије

Предсједник Владе Душко Марковић и руководство Будве констатовали су данас да је ова општина пропустила у протекле четири године све шансе за напредак и привлачење страних инвестиција, које су искористиле чак и општине са најмањим приходима и ресурсима, али да ће уз стратешку одлуку нове локалне власти да дугорочно консолидује јавне финансије и уз подршку Владе, какву су имале и искористиле многе општине, Будва поново заузети мјесто пријестонице црногорског туризма и генератора локалне и националне економије.

Предсједник Општине Будва Никола Дивановић, предсједница Скупштине општине Анђела Ивановић и потпредсједници Општине Петар Ивковић и Владимир Булатовић упознали су предсједника Владе са ситуацијом у општини након промјене локалне власти, изазовима с којима се нова власт суочила и са плановима и визијом превладавања изазовâ и даљег развоја.

„У Будви није било нових инвестиција у протекле четири године. А то значи да није било нових радних мјеста. Довољно је само ово да Вам кажем. Дакле, није било визије, па није било ни шансе“ – казао је на састанку предсједник Општине Будва.

Руководство Будве је оцијенило да поред наслијеђене блокаде рачуна највећи изазов представља велики број лица запослених у локалној управи током мандата претходне власти.

„Када је претходна коалиција преузела власт било је 324 запослених, од којих је 50 одмах узело отпремнине. Требало је сад да затекнемо 274 радника. Претходна власт је запослила 177 од тога 131 на уговоре о дјелу и привремено-повременим пословима, а 46 на неодређено. Приликом тих запошљавања су скривани уговори о дјелу и приказивани су само запослени преко рјешења“ – речено је на састанку. Локално руководство Будве је упознало Премијера и са одлукама да непосредно по преузимању дужности укине или смањи више такси и осталих давања као и да ограничи употребу службених возила. „Већ у првом мјесецу смо потрошили за тону мање горива него што је било потрошено у том мјесецу прошле године“ – речено је на састанку.

Предсједник Општине Никола Дивановић је рекао Премијеру да је стратешка одлука нове коалиције израда плана дугорочне консолидације финансија.

Предсједник Владе Душко Марковић је честитао руководству Општине Будва храбрости и достојанству исказаном у протеклом раздобљу и најавио подршку Владе превладавању изазова.

„У вријеме када смо се широм Црне Горе солидарно и одговорно борили за животе и здравље грађана, породицâ и нације имали смо овдје у Будви супротну прилику – да се газе држава и појединац, култура и достојанство. Видјели смо вулгаризацију политике и спуштање свих стандарда. Са политичким противницима треба његовати културу дијалога, а овдје смо тада гледали са једне стране све супротно и све што не треба. Ви сте изашли из тога као побједници, честитам свима појединачно на личној храбрости и достојанству које сте исказали не само као политичари и професионалци него и као грађани. Зато сте ви за мене, без намјере да глорификујем, хероји овог прољећа у Црној Гори“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је саопштио да Влада даје подршку једном храбром и одлучном тиму у његовој намјери да оздрави Будву и превлада наслијеђене изазове и економске посљедице пандемије коронавируса.

„Показали сте до сада, и данас у свакој ријечи коју сам чуо, да вам је општи интерес – државни интерес, интерес грађана Будве приоритет, па да је онда све остало. Зато имате пуну подршку Владе како бисте поново покренули развој и вратили Будву на мјесто пријестонице црногорског туризма и генератора локалне и националне економије“ – казао је на састанку предсједник Владе Душко Марковић.

Састанку су присуствовали и министар финансија Дарко Радуновић, в.д. секретара Секретаријата за привреду Будве Бранислав Лакић, координаторка Сектетаријата за локалну самоуправу Снежана Куч, в.д. директорке Управе локалних јавних прихода Јелена Баштрица, в.д. секретара Секретаријата за инвестиције Драган Вукадиновић и в.д. секретарке Секретаријата за друштвене дјелатности Тања Кажанегра.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?