Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић предложио руководству Будве да Влада обезбиједи из Текуће резерве буџета новац за плате запосленима у општинским службама

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је на крају радне посјете Будви да је предложио руководству Општине да Влада обезбиједи из Текуће резерве буџета новац за зараде запосленима у Општини Будва којој је за вријеме претходне власти блокиран рачун.

„Данашњи разговори у Будви и информације које сам чуо о актуелној ситуацији у општини, истовремено су ме и забринуле, али и охрабриле да ћемо превазићи тренутне проблеме. Забринуле – јер су евидентни проблеми нагомилани у претходном скоро четворогодишњем периоду, од којих многи захтијевају хитно рјешавање. Али, и охрабриле – јер видим да нова општинска власт има и снаге, и визије да се ти проблеми рјешавају,а истовремено и отварају нове перспективе за Будву. Одмах да кажем да смо данас предложили да тренутно горући проблем исплате заосталих плата у општинској администрацији ријешимо тако што ће Влада обезбиједити новац из Текуће резерве Буџета, и то у најкраћем року. А накнадно ћемо дефинисати односе између државе и општине Будва по питању блокаде општинског рачуна. Морам рећи и то да сам био заиста непријатно изненађен чињеницом да је донедавна власт за нешто више од три године малтене дуплирала број запослених у општинској администрацији, којих сада има близу пет стотина!!! Испада да ништа друго нијесу радили него партијски удомљавали на општинским јаслама“ – казао је предсједник Владе.

Предсједник Општине Будва Никола Дивановић се захвалио предсједнику Владе на подршци.

„Наслиједио сам велики изазов са посебним акцентом на бригу за запослене и њихову угрожену егзистенцију. Запослени у општини Будва данас су таоци једне прошле неодговорне и безидејне политике чија су неодговорност и незнање резултирали блокадом општинског рачуна и видјели смо да се на данашњи дан запосленима дугује више мјесечних зарада. Међутим, то што смо дошли на готову штету не умањује наш осјећај одговорности нити наш ентузијазам да се бавимо овим горућим проблемом. Тражили смо рјешење и нашли смо га! Као резултат овакве комуникације са Владом Црне Горе запослени у општини Будва ће у наредних неколико дана примити своје зараде, а ми ћемо транспарентно рјешавати питање блокаде рачуна и сва остала отворена питања у наредном четворогодишту“ – казао је предсједник Општине Будва.

Предсједник Владе је на састанку са општинским руководством најавио и ширу подршку Владе Општини Будва како би овај град превладао посљедице претходне Власти и вратио се на позицију пријестонице црногорског туризма.

Привредници: Пуна подршка мјерама Владе

Премијер је разговарао и са привредницима из области угоститељства и туризма. Хотелијери, угоститељи и представници удружења приватних издавалаца снажно су поздравили мјере чији је ИИИ пакет Влада недавно усвојила. Посебно су привредници поздравили репрограмирање кредита код пословних банака и Инвестиционо-развојног фонда уз субвенционисање камате, те снижавање стопе ПДВ-а на 7 одсто.

„Туристичка привреда која има кредитна задужења је овим Владиним мјерама спашена“ – речено је на састанку.

Предсједник Владе је казао на крају посјете да је јасно да су многи планови сада условљени кризом због пандемије коронавируса, и да се то посебно односи на туристичку дестинацију каква је Будва.

„Влада је са своје стране обезбиједила значајну помоћ кроз три пакета економских мјера, од којих је овај посљедњи био фокусиран на туристичку привреду: обезбиједили смо краткорочну санациону помоћ од преко 83 милиона еура, као и дугорочне мјере од преко 131 милион еура. По хитном поступку Влада је упутила Парламенту и Закон о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, којима је снижена стопа на 7 одсто у туризму и угоститељству, са важењем до краја августа наредне године. Вјерујем да ће све те мјере ублажити посљедице лоше туристичке сезоне и да ћемо, што би се рекло 'на ногама' дочекати наредну сезону и очекивани повратак у нормалне привредне токове“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да са жаљењем констатује да ових дана можемо чути и бесмислене критике да су Влада и Национално координацционо тијело „уништили туристичку сезону“ јер нијесмо широм отворили границе.

„А на те оптужбе ја одговарам и овога пута: здравље наших грађана је увијек било наш приоритет, а Будвани нека се сами сјете ко је недозвољеним окупљањима испред зграде Општине допринио да се корона вирус поново рашири баш пред почетак туристичке сезоне“ – казао је премијер Душко Марковић.

Убрзати реконструкцију путева Тиват – Јаз и Каменово – Петровац – Бар

Предсједник Владе је данас разговарао са Будванима и о Плану генералне регулације на територији општине чија је израда почела прије неколико мјесеци.

„Стратешко планирање и организација простора су од суштинске важности за даље управљање градом и очекујем да у наредних годину и по можемо добити тај документ, који ће отворити нове перспективе за развој Будве. Позивам и грађане Будве да учествују у јавним расправама о новом Плану“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да је инсистирао сам и да се убрза динамика реализације два важна инфраструктурна пројекта на територији општине Будва: реконструкције пута Тиват – Јаз са изградњом булевара и регионалног водовода, као и реконструкција магистралног пута Каменово – Петровац – Бар. Вриједност ових радова је више од 65 милиона еура. „Тај новац се мора потрошити без одлагања“ – казао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је закључио да нас Будви нас чека доста посла, и изразио увјерење да ново општинско руководство има и знања и енергије да врати Будви некадашњи сјај, у чему ће, казао је, имати максималну помоћ нове Владе.

„Будви желим да се ружне сцене, силеџијско понашање и све оно чему смо свједочили претходних недјеља испред зграде Општине – више никад не понове“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић завршавајући радну посјету Будви.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?