Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у ЦГЕС-овој трафостаници Ластва Грбаљска: Наша енергетика може бити ослонац у опоравку од посљедица пандемије

Предсједник Владе Душко Марковић посјетио је јутрос трафостаницу Ластва Грбаљска и том приликом поручио да је Црна Гора међу првима у Европи ухватиа корак са новим трендовима у енергетици те да је захваљујући томе наша енергетика спремна да преузме улогу једног од најснажнијих носилаца економског опоравка од посљедица пандемије новог корона вируса.

Рекавши да се посебно радовао доласку у Ластву Грбаљску: „Јер, овдје пред нама је један је од најсликовитијих примјера нашег савременог развоја. Ово постројење је срце нове црногорске енергетике и најљепша слика нове Црне Горе. Управо овакву визију нашег развоја имали смо када смо одлучили да обновимо нашу државну независност и преузмемо одлуке о будућности у наше руке. Зато сматрам да је важно повремено застати пред конкретним резултатима. Овдје су они очигледни – и у техничком и у финансијском смислу. Црна Гора је постала: енергетско чвориште југоисточне Европе, спона Балканског и Апенинског полуострва и регионални лидер у интеграцији обновљивих извора енергије. Досљедним радом, без сувишне помпе и самопромоције, довршили смо раније започето, материјализујући уложени труд ове и претходних Влада. Но, истовремено смо се активно прилагођавали савременом развојном концепту, отварајући простор за још бржи раст. Међу првима у Европи ухватили смо корак са новим трендовима у енергетици. Без цента финансијских подстицаја, користећи бенефите технолошког напретка, данас радимо на реализацији соларних и вјетро-електрана широм Црне Горе. Уз пуно уважавање аргумената најшире јавности, са посебним сензибилитетом односимо се према питању заштите животне средине. Оваквим приступом, удахнули смо нови живот пројекту изградње хидроелектране Комарница. Зелена енергија и одрживи развој су наше трајно опредјељење“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је подсјетио на капитално важне одлуке његове Владе, којима, нијесмо дозволили одлагање инвестиција за нека друга времена: Споразумно смо раскинули стартешко партнерство у електропривреди и самостално започели највећи инвестициони циклус у њеној новијој историји. Подстакли смо дуго очекивану интензивну ревитализацију електродистрибутивног система, одлучни уи да сваки црногорски дом добије европски квалитет напајања енергијом. Објединили смо термоенергетски комплекс у Пљевљима и тако га трајно стабилизовали. Дјеловали смо одлучно и преузимали одговорност, сигурни да су поруке дежурних критичара биле само пуко политикантство. Резултати наших активности, али и мук опонената на ове теме у јеку предизборне кампање то јасно потврђују“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је говорећи о трафостаници Ластва Грбаљска рекао оцијенио да је Црногорском електропривиоредни смстем посебно важан: „Успјешно стратешко партнерство, са једном од највећих енергетских компанија у Европи, шаље снажну поруку – када је циљ јасан, а добробит обострана, присуство страног инвеститора је итекако пожељан чинилац модернизације и развоја. Зато данас у објекту грађеном најбољим расположивим техникама, вриједном 35 милиона еура, свједочимо и да су наши људи способни да се ухвате у коштац са роковима, да су компромиси са вриједним и ограниченим простором нашег приморја могући; да су изазови тешког терена рјешиви; и да се циљеви морају постављати амбициозно. Нема оправданог разлога за сумњу у способност наших компанија и наших људи. Одлучношћу у одсудним моментима, преданим радом и одговорним приступом Црногорски електропреносни систем је искористио своју шансу и широм отворио врата Европе цјелокупној црногорској енергетици. Све то за тек нешто дуже од једне деценије постојања ЦГЕС-а – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер ке рекао да овај резултат доказује потенцијал и обавезује на његово пуно искоришћавање. „За добробит црногорске економије и подизање животног стандарда свих наших грађана на ниво западног свијета, ком тежимо, свијета на који смо, са овог мјеста, у енергетском смислу, већ остварили, дозволите да употријебим вашу терминологију, директан прикључак“ – казао пе предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у трафостаници Ластва Грбаљска.

Са предсједником Владе је у посјети и министарка економије Драгица Секулић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?