Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 13. августа 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 13. августа 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, донијела Одлуку о доношењу Просторно-урбанистичког плана Општине Котор с Извјештајем са јавне расправе.

Израдом Просторно-урбанистичког плана, којим су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, створени су услови за квалитетно управљање простором и његово коришчење у складу са просторним могућностима и природним и културним потенцијалима. Обезбијеђени су услови за валоризацију простора уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа.

Донијета је Одлука о измјенама Одлуке о изради Измјена и допуна Просторно – урбанистичког плана Општине Никшић.

Измјене и допуне Просторно- урбанистичког плана општине Никшић покренуте су на основу иницијативе Општине Никшић, како би се задовољили многобројни инвестициони интереси грађана, али и јавни интерес Општине који се односи на инфраструктурне пројекте.

Првобитне измјене обухватале су подручје Генералне урбанистичке разраде која је саставни дио ПУП-а Никшић, и то катастарске општине: дио КО Вир, дио КО Растовац, дио КО Милочани, дио КО Брезовик, дио КО Глибавац, КО Мокра Њива, КО Кочани, дио КО Стубица, дио КО Крњача, дио КО Штедим, КО Никшић, дио КО Рубежа, дио КО Озринићи, КО Кличево, КО Страшевина. Међутим, у току процедуре за израду овог планског документа јавила се потреба за дефинисањем трасе регионалног пута Никшић-Цетиње, са прикључењем на Магистрални пут М3, дионица Подгорица-Никшић у насељу Богетићи, локалитет Папрати, која би пролазила кроз катастарске општине Богетићи, Дреновиштица и Милојевићи. Будући да се наведене катастарске парцеле налазе изван Генералне урбанистичке разраде, неопходно је проширити обухват Измјена и допуна ПУП-а на цјелокупну територију општине Никшић.

Влада је одобрила Преусмјерење средстава у укупном износу од 70.000 еура са Текуће буџетске резерве на Државну изборну комисију.

Државна изборна комисија је обавијестила Скупштину Црне Горе и Национално координационо тијело за заразне болести да је због епидемилошке ситуације и здравствених препорука морала да за рад на спровођењу парламентарних и локалних избора обезбиједила просторије у складу са епидемиолошким стандардима у које могу бити смјештени сви очекивани учесници у изборном процесу.

Усвојена је Информација о неопходности плаћања трошкова пружања услуге карантина предузећу Цомп Цомерц и задужила Министарство финансија да трошкове карантина плати из средстрава Текуће буџетске резерве.

Хотели који послују унутар овог предузећа – Оногошт, Лигхтхоусе и Вучје били су уступљени Министарству здравља у циљу предузимања мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијања И спречавања преношења корона вируса и то као објекти за пружање услуге карантина-

Укупни трошкови ова три хотела за пружање услуге карантина износе 17.614,05 еура, наведе но је у Информацији.

Влада је усвојила Приједлог о закључењу поравнања у парничном поступку који се води пред Основним судом у Херцег Новом, по тужби тужиоца Општине Херцег Нови против Државе Црне Горе, ради исплате. Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе овлашћен је да закључи поравнање са Општином Херцег Нови, у износу од 121.425,44 за спору који се води пред Основним судом у Херцег Новом у којем је Држава Црна Гора тужена да је у више наврата, преко својих органа, вршила продају земљишта на територији Општине Херцег Нови, а да тужилац Општина Херцег Нови, није била укључена у предметне правне послове као корисник дијела средстава.

Усвојена је Информација о обезбјеђењу недостајућих средстава за реализацију пројеката асфалтирања пута Кујевићи – Групе – Хаџићи – Фејзићи у општини Рожаје и изградње филтер станице у оквиру пројекта реконструкције водоводне мреже и довођења прихватних вода од Модрог језера – И фаза у општини Жабљак. Одобрено је преусмјеравање средстава у износу од 280.000 еура.
  
У оквиру кадровских питања за генералног директора Директората за пројекте од капиталног значаја за културу и промоцију и развој креативних индустрија у Министарству културе, постављен је Александар Павићевић.

За генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове у Министарству вањских послова, постављен је Вељко Милоњић.

За генералног директора Генералног директората за конзуларне послове и дијаспору у Министарству вањских послова, постављен је Бранислав Караџић.

За генералног директора Генералног директората за економску и културну дипломатију у Министарству вањских послова, поставља се Миљан Мугоша.

Разријешени су дужности предсједница и чланови Управног одбора Центра за посредовање. За предсједницу Управног одбора Центра за алтернативно рјешавање спорова, именована је Нада Станишић, секретарка Министарства правде, а за чланове Момир Јауковић, начелник Дирекције за организацију правосуђа у Министарству правде; Младен Грдинић, судија Основног суда у Подгорици; Ана Станковић Мугоша, адвокатица и Славица Стијовић, медијаторка. На дужност извршне директорице Центра за алтернативно рјешавање спорова именује се Марина Лутовац, досадашња извршна директорица Центра за посредовање.

Скупштини акционара „Плодови Црне Горе“ АД Подгорица предложено је да, због истека мандата чланова Одбора директора овог друштва, за члана новог Одбора директора, представника државног капитала, изабере Вукоту Станишића, начелника Одјељења за савјетодавне послове у биљној производњи Министарства пољопривреде и руралног развоја.

За чланицу Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, именована је Татјана Пејовић, досадашња чланица Државне комисије за контролу поступака јавних набавки.

Драган Ђуровић је опозван са дужности генералног конзула у Генералном конзулату Црне Горе у Републици Србији, са сједиштем у Сремским Карловцима, због престанка радног односа по сили закона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?