Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Недозвољена јавна окупљања у организацији СПЦ највећа пријетња за здравље и животе свих грађана, под кључ ресторане који организују прославе

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је, на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, а присуствовао и премијер Душко Марковић, констатовало да се епидемиолошка ситуација у земљи консолидовала, и да највећу пријетњу по поновну ескалацију инфекције, а тиме јавно здравље, представљају недозвољена и епидемиолошки изузетно ризична окупљања у организацији Српске православне цркве и појединих политичких актера.

Јавна окупљања у организацији Српске православне цркве и појединих политичких актера директно доприносе расту броја инфицираних и угрожавају здравље и животе особа које учествују на тим скуповима, њихових породица и свих грађана. Организатори ових недозвољених окупљања сносе директну одговорност за здравље и животе свих грађана Црне Горе и странаца који бораве у нашој земљи. Нема и не смије бити те политике која било коме смије и може бити преча од здравља и живота грађана. Ризик ових недозвољених и опасних окупљања утолико је већи што ће се обољења оних који ових дана буду инфицирани на недозвољеним скуповима манифестовати током изборног процеса који носи одређене ризике у случају непоштовања прописаних мјера од стране свих учесника.

Угоститељски објекти у којима се крше прописане мјере – под кључ

Национално координационо тијело за заразне болести је констатовало да су протеклих дана евидентирани случајеви недозвољених приватних прослава у ресторанима и на плажама без придржавања епидемиолошких мјера, прије свега броја особа чије је окупљање дозвољено и непоштовања мјере физичке дистанце.

Управа за инспекцијске послове и други надлежни органи са државног и локалног нивоа ће у случају понављања оваквих окупљања затварати објекте и подносити кривичне и прекршајне пријаве против организатора односно власника или закупаца ових угоститељских објеката уз изрицање мјере забране обављања дјелатности.

Недавни догађаји у више држава Европе, укључујући и наше најближе окружење, потврђују да масовна окупљања у угоститељским и сличним објектима представљају догађаје високог епидемиолошког ризика због чега ће мјера којима је регулисан овај сегмент јавног живота бити предмет континуиране контроле и пажње надлежних органа.

Интензивирати припреме за почетак школске године

Институту за јавно здравље и Министарству просвјете препоручено је да, у складу са закључком са прошлонедјељне сједнице, интензивирају припреме за почетак школске године и редовног рада предшколских установа у адекватно могућем термину и на начин да ђацима буде омогућено редовно похађање наставе односно дјеци предшколског узраста боравак у вртићима уз највишу могућу гаранцију њихове безбједности и заштите њиховог здравља.

Ништа не може замијенити васпитно-образовни рад током редовног похађања наставе и директну интеракцију ученика и наставника. Квалитетно спровођење редовне наставе пресудно утиче на развијање социјалних вјештина дјеце.

Потпуно отварање ГП Метаљка, санитарни инспектори и ноћу на прометним прелазима

НКТ је одлучило да поново отвори Гранични прелаз Метаљка, са Босном и Херцеговином на путном правцу Пљевља – Чајниче и за улазак путника у Црну Гору. Улазак путника у нашу земљу ће на овом граничном прелазу бити могућ од 07:00 до 19:00, док излазак путника из Црне Горе остаје као и до сада без ограничења.

Одлучено је да рад санитарне инспекције на прометним граничним прелазима који се до сада завршавао касно увече буде организован и ноћу у случају повећаног прилива путника.

С обзиром на чињеницу да су до наредбе издате у петак у државама за које су важили дотадашњи услови започета путовања или је резервисан смјештај у Црној Гори одлучено је да улазак у нашу земљу буде омогућен у складу са одлуком надлежног органа и лицима која посједују негативан резултат ЕЛИСА ИгМ теста или негативан ЕЦЛИА тест, издат од стране регистроване лабораторије и не старији од 72 часа у тренутку уласка лица у Црну Гору под условом да та лица нијесу у периоду од 15 дана пред улазак у Црну Гору боравила у некој од држава из којих је забрањен улазак.

У складу са стабилизацијом епидемиолошке ситуације одлучено је да поново почну да раде првостепене социјално-љекарске комисије у области социјалне и дјечје заштите у центрима за социјални рад чији је рад био обустављен 7. јула.

Улазак страних новинара за праћење избора

Национално координационо тијело за заразне болести је, разматрајући интересовање које исказују инострани медији за извјештавање са предстојећих избора, дало могућност да Државна изборна комисија акредитује, у складу са својим процедурама, и представнике медија из држава чијим резидентима није дозвољен улазак у Црну Гору.

Услов је да представници медија из држава чијим резидентима није дозвољен улазак у Црну Гору посједују негативан резултат ПЦР теста на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2) издат од стране регистроване лабораторије и не старији од 72 сата у тренутку уласка лица у Црну Гору.

Конференције за медије НКТ опет отворене за фотографе и камермане

Имајући у виду стабилизацију епидемиолошке ситуације одлучено је да од данас поново буде омогућено фотографима и камерманима медија долазак на конференције за медије НКТ-а уз придржавање свих епидемиолошких мјера.

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе је задужена да настави да преноси уживо и дистрибуира медијима путем Радио-дифузног центра и Yоутубе канала видео сигнал конференција за медије које се одржавају понедјељком са почетком у 17:00 сати.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?