Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: За болнице у Беранама, Никшићу и Бару 1,2 милиона за набавку опреме

Објављено: 17.08.2020. 19:36 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
За болнице у Беранама, Никшићу и Бару, које су и регионални ЦОВИД центри, Влада Црне Горе је, из донација НКТ, опредијелила 1,2 милиона еура за набавку опреме и дијагностичких уређаја, саопштио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на састанку са директором Опште болнице Никшић Илијом Ашанином, директором Опште болнице Беране Будимиром Дабетићем и директором Опште болнице Бар Драгославом Томановићем.

„Наш здравствени систем показао је изузетну способност током корона кризе. Болнице и здравствене установе у сваком граду и на свакој тачки Црне Горе положиле су испит. Ипак, три регионалне болнице које смо успоставили као ЦОВИД регионалне центре – поднијеле су велики дио терета. То нам је показало да у ове установе треба додатно улагати. Зато смо одлучили да болницама у Беранама, Никшићу и Бару опредијелимо по 400.000 еура за опрему и дијагностичке уређаје“, казао је премијер Марковић након састанка са директорима три болнице.

Он је додао да наши грађани заслужују поуздану и квалитетну здравствену услугу и ми ћемо им је обезбиједити.

„Дакле, за ове три болнице издавајамо 1,2 милиона еура из донација НКТ, док ће највећи дио новца, како смо и најавили, бити утрошен за изградњу посебне и намјенске клинике у оквиру Клиничког центра“, рекао је премијер Марковић.

Он се још једном захвалио појединачно сваком од преко 5.000 наших грађана, бизнисмена и других донатора: „Они су потврдили да је Црна Гора држава вриједних и солидарних људи и земља која има пријатеље на сваком медитерану“.

Директори три опште болнице (ОБ) су захвалили премијеру Марковићу и Влади на донацији као и на континуираној подршци њиховим болницама.

Директор Ашанин је казао да ће новац бити утошен за реконструкцију Одјељења педијатрије, а дио је намјенски опредијељен за набавку модерне опреме која ће се користити за потребе Коронарне јединице, Интерног одјељења ОБ Никшић. Он је подсјетио да је у претходник 10 година, у ОБ Никшић реконструисано 90 одсто свих смјештајних капацитета, које су сада апартманског типа. 

„Набавићемо савремени мониторинг систем са централном јединицом који ће нам помоћи да још боље и квалитетније пружамо здравствене услуге нашим пацијентима. Желим у име грађана Никшића и свих запослених у ОБ да се захвалим предсједнику Владе што је Влада и овај пут у континутету помогла ОБ Никшић да буде још модернија, да буде установа која ће бити и даље једна од најзначајних у здравственом систему Црне Горе“, казао је Ашанин и додао да су улагања у претходном периоду била доминантно из Капиталног буџета Владе а дијелом из донација.

Подсјетивши да је у ОБ Беране у претходне четири године уложено преко 2,5 милиона еура, директор ове установе Дабетић је прецизирао да ће добијени новац бити опредијељен за набавку магнетне резонанце. Истакао је да ће овим беранска болница постати значајан дијагностички ценатр на сјеверу. 

Директор ОБ Бар Томановић је казао да ће 400.000 еура, колико ће добити болница којом руководи, бити потрошено за набавку новог скенера.

„Набавком скенера најновије генерације омогућава се прецизна, брза дијагностика онколошким, хируршким, ортопедским, неуролошким и кардиолошким пацијентима. Такође, растеретиће се обим послова у КЦЦГ, а колегама радиолозима ће се обезбиједити бољи услови и сигурнији рад“, рекао је Томановић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?