Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Пљевљима: Стабилизоване локалне финансије и покренути бројни развојни пројекти

Објављено: 18.08.2020. 15:00 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Посјету Пљевљима потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић започео је састанком са руководством локалне самоуправе на челу са предсједником Општине Игором Голубовићем.

На састанку је сагледано стање локалних финансија и констатовано да су у претходне двије године забиљежени врло позитивни резултати и охрабрујући трендови. 

Потпредсједник Симовић је указао да је доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о финансирању локалних самоуправа, захваљујући повећаном учешћу Општине у расподјели пореза на доходак физичких лица, у 2019. приходовано 2.674.000 еура више него 2018.

„Питање ’Еко накнаде’ је након дуго година ријешено и представља нови годишњи приход од око 2,5 милиона еура.“ казао је потпредсједник Симовић.

Дугогодишњи проблеми блокаде општинског рачуна због наслијеђеног проблема неплаћених пореза и доприноса превазиђен је уз подршку Владе и надлежних ресора.

„Општина Пљевља, која посједује 35% црногорског шумског етата, не смије да трпи посљедице неплаћања концесионих накнада и за то нема и не смије да буде оправдања. Напротив! Издашни шумски потенцијал Пљевљима мора да донесе радна мјеста, нове инвестиције, нове приходе и Пљевљима и Пљевљацима. Адреса надлежне институције која брине о црногорским шумама, била је и остаће у Пљевљима“ казао је у наставку потпредсједник Симовић и изразио задовољство бројним капиталним пројектима у области унапређења стања животне средине. Пројекат еколошке реконструкције Термоелектране Пљевља вриједан је 54 милиона еура и његова реализација је већ почела израдом главног пројекта са извјесним почетком радова почетком наредне године. У оквиру овога пројекта биће обезбијеђен сигуран, стабилан и приступачан извор топлотне енергије за гријање Пљеваља, који у цијени коштања реконструкције учествује са 4,5 милиона еура. Поред тога ЕПЦГ ће уложити 2,5 милиона еура за изградњу топловода. Преосталих 6,5 милиона еура за ту намјену биће обезбијеђено из државног капиталног буџета. Поодмакли су радови на санацији одлагалишта Маљевац, вриједни 20 милиона еура, којим ће Пљевља добити атрактиван спортско-рекреативни локалитет са 46.000 садница. Такође, у току је ремедијација јаловишта Градац вриједна 9,5 милиона еура. 

„Само у области пољопривреде Влада је у периоду 2017-2020. кроз бројне мјере бесповратне подршке и друге програме подршке уложила преко 8,5 милиона еура“ истакао је потпредсједник Симовић.

У Пљевљима се интензивно граде модерне регионалне саобраћајнице, што је јасан доказ и потреба отворености и Пљеваља и Црне Горе према сусједима. У току су радови на путу Пљевља-Метаљка у дужини од 17км и Пљевља-Михаиловица од 12км, укупне вриједности око 20 милиона еура. Гради се и пут Вруља-Мијаковићи у дужини од 8км, вриједности око 9 милиона еура. 

Разговарано је и о бројним другим капиталним пројектима у области образовне и здравствене инфраструктуре који су потреба Пљеваља, као и о другим започетим и планираним капиталним пројектима. У том правцу потврђено је Владино опредјељење за градњу нове болнице у Пљевљима вриједности око 5 милиона еура, за шта је Општина већ издала урбанистичко-техничке услове. 

Предсједник Општине Голубовић је истакао три стратешка питања која су у фокусу активности Општине: 

- Унапређење система водоснабдијевања и дистрибутивне мреже,
- Топлификација Пљеваља и
- Завршетак система управљања отпадним водама и реконструкција канализационе мреже.

Предсједник Општине Голубовић је изразио оптимизам заснован на оствареним резултатима и увјерење да ће у наредном периоду на темељу урађеног бити остварен још динамичнији развој на добробит свих грађана Пљеваља. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?