Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пензионерима са најнижим примањима од сјутра јулски чек и седмомјесечни износ увећања за 13,16% које је предложио премијер Марковић

Као што смо и обећали нашим пензионерима почиње имплементација Закона о измјенама и допунама Закона о Пензијском и инвалидском осигурању. Фонд ПИО је створио претпоставке за обрачун и исплату најнижиих пензија са дупло увећаним јулским чеком који укључује ванредно усклађивање од 13,16 одсто, ретроактивно од 1. јануара како је предложио предсједник Владе.

Укупно 12.318 пензионера, који примају најнижу пензију у износу од 128,82 еура, примиће чек на износ од 247,47 еура, а 3.586 пензионера чији је износ пензије од 128,83 до 145,77 еура, примиће разлику од 1. јануара 2020. године и то у износу од њихове претходне пензије до новоутврђеног износа најниже пензије.

Подсјећамо да је премијер Душко Марковић саопштио 15. јула, након састанка са представницима Социјалног савјета и синдикатâ да је одлучио да Влада утврди Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је предвиђено, између осталог, повећање номиналног износа најниже пензије за више од 13 одсто и издвајање додатних 135 милиона еура на средњи рок за потребе измјене Закона и унапређења материјалног положаја наших пензионера.

Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је усаглашен у највећој могућој мјери са нашим социјалним партнерима, израз је наше бриге за пензионере. Он обезбјеђује праведност и адекватност давања, уз елиминисање најнеповољнијих година из обрачуна пензије, како би се избјегао негативан утицај на висину примања наших пензионера.

Осим повољности које се односе на висину обрачунатих пензија, Законом, који је предложила Влада, утврђен је нови начин усклађивања пензија, који је за пензионере значајно повољнији од дотадашњег рјешења.

Наведене погодности ће довести до убрзанијег раста примања свих пензионера, што је резултат трајног Владиног опредјелјенја да у континуитету унапређује стандард најстарије и заслужне популације.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?