Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: 7.000 црногорских помораца – наша највећа компанија

Објављено: 20.08.2020. 20:15 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић са предсједником Општине Котор Жељком Апрцовићем састао се са представницима которских помораца.

„Брига о поморцима мора бити континуирана и свеобухватна. Мора се разумјети да је, у суштини, то највећа компанија у Црној Гори која запошљава око 7.000 црногорских помораца који плове на страним бродовима, зарађујући, како се с правом каже, хљеб са седам кора. Они годишње приходују и доприносе финансијском систему Црне Горе око 250 милиона еура.

Вриједни људски потенцијал црногорских помораца чува нашу традицију поморства препознатљивим и стручним и радним капацитетима“, казао је потпредсједник Владе Милутин Симовић на састанку са представницима помораца у Котору.

Као резултат одговорног и систематског рада у марту 2017. године Црна Гора је званично враћена на Бијелу листу Европске комисије. Обавеза и одговорност свих институција је да Црна Гора задржи своје мјесто на Бијелој листи, водећи континуирану бригу о систему образовања, обуке и издавања поморских овлашћења. 

Црна Гора је испунила значајне међународне обавезе у овој области усвајајући бројне конвенције и резолуције и сада је кључни задатак и обавеза досљедно спровођење свих обавеза које проистичу из њих. Са редовном и транспарентном интерном контролом сопственог система, као и посебно пажљивим и одговорним односом према међународним извјештајима о стању у овој области. Ти извјештаји, као објективни партнерски поглед са стране, треба да послуже као важни путокази за даља неопходна унапређења стања у поморству. И то кроз отворени дијалог са кључним партнерима – представницима помораца и кроз унапријеђену међуресорску сарадњу.

Све ово су били разлози и мотиви Владе за формирање Владиног координационог тијела за поморце, којим предсједава потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић и представници Министарстава саобраћаја и поморства, просвјете, финансија, здравља, рада и социјалног старања, као и представници удружења помораца.

Дефинисане су кључне линије активности у више праваца:

• Израда електронске базе података о поморцима и издатим поморским документима и овлашћењима;
• Јасно дефинисање надлежности појединих министарстава по питању образовања, обуке, социјалне и здравствене заштите;
• Покретање програма запошљавања поморских приправника на домаћим и страним бродовима;
• Укључивање помораца у национални систем социјалне и здравствене заштите под посебним условима;
• Утврђивање стимулативне пореске политике за опорезивање помораца. 

Представници помораца, капетани и управитељи строја изразили су задовољство предузетим активностима и указали на специфичне потребе помораца и исказали очекивања за наставак дијалога о свим отвореним питањима. 

„Црногорски поморци су часни и вриједни људи. Тако је било генерацијама и тако ће бити и убудуће. Нећемо дозволити да неки неодговорни појединци наруше углед ове часне професије и часних људи“, казао је потпредсједник Симовић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?