Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Бару: Пројекти вриједни 24,5 милиона еура реализовани су у протекле четири године у овој општини, наше будуће тежиште – туризам, пољопривреда, Лука Бар и Стари Бар

Влада Црне Горе и Општина Бар уложиле су у протекле четири године 24,5 милиона еура у пројекте реализоване у овој општини међу којима предњаче саобраћајна и комунална инфраструктура – саопштено је на састанку предсједника Владе Душка Марковића и руководства Општине уз Премијерову најаву да ће у наредном раздобљу тежиште бити на даљем развоју туризма и пољопривреде, валоризацији компаративних предности Луке Бар те на пројектима у Старом Бару као једном од симбола нашег миленијумског трајања на овим просторима.

„Данашњу посјету Бару искористио сам да се упознам са стањем радова на бројним инфраструктурним пројектима у овој општини, за које је Влада обезбиједила око 13 милиона еура. Са општинским руководством сам разговарао и о могућностима за привлачење значајнијих инвестиција, које ће пружити прилику за отварање нових, добро плаћених радних мјеста. На том плану ћемо у наредном периоду више заједнички порадити – Влада и општина Бар, како би ставили у функцију све потенцијале за развој туризма и пољопривреде. Упркос корона кризи, нијесмо стали са инвестицијама и развојем и у том смислу морамо искористити све компаративне предности које нам пружа Лука Бар“ – казао је премијер Душко Марковић на крају посјете.

Сутоморе – нови градски трг

Предсједник Владе је радну посјету Општини Бар започео у Сутомору гдје је заједно са предсједником Општине Душаном Раичевићем и директором Јавног предузећа Морско добро Предрагом Јелушићем свечано означио почетак радова на новом градском тргу и шеталишту.

Пројекат вриједан је готово милион еура (968.383,36), који даје нову димензију Сутомору, кроз валоризацију постојећих потенцијала, унапредјујући услове за угоднији боравак мјештана и туриста, финансирају Влада путем Управе јавних радова, ЈП Морско добро и Општина Бар.

Спортска сала у Сутомору и водовод према насељу Свети Иван

Премијер је обишао адаптирану спортску салу у Основној школи „Кекец” – објекат у који је уложено 30.000 еура и присуствовао формалном пуштању у рад водовода према насељу Свети Иван који је завршен прије мјесец.

Пројекат вриједан 1,1 милион еура омогућава први пут житељима овог насеља уредно снабдијевање питком водом.

Општинско руководство припремило будуће пројекте

Руководство Општине информисало је подробно предсједника Владе о пројектима реализованим у протекле четири године: реконструисано је готово 10 км водоводне мреже, готово 20 км фекалне канализације и 70 км путне мреже. Само у саобраћајну инфраструктуру уложено је више од осам милиона еура – казао је предсједник Општине Душан Раичевић.

На састанку којем су поред предсједника Општине присуствовали и потпредсједници Радомир Новаковић и Тања Спичановић, шефица Кабинета предсједника Општине Марија Тошковић Калуђеровић, секретарка за финансије Ивана Бацковић, секретарка Секретаријата за привреду Сања Митровић, глабвни администратор Општине Зоран Радојичић и секретарка Секретаријата за имовину, заступање инвестиције Вида Дабановић, истакнуто је да су за будући период у Бару препознати као пројекти на којима ће се радити: валоризација Дубовице, Чања, Маљевика, Сутомора и Вирпазара, даљи пројекти водоснабдијевања, реконструкција обалне зоне у Сутомору, коришћење потенцијала Слободне царинске зоне Луке Бар те реконструција Матистрале и локалних путева.

Стари Бар као симбол нашег миленијумског трајања

Предсједник Владе Душко Марковић обишао је и Стари Бар гдје је са предсједником Општине и министром културе Александром Богдановићем отворио први Креативни хаб у Црној Гори.

Објекат вриједан 257 хиљада еура преуређен је у мултифункционалан простор намијењен умјетничком стваралаштву.

Премијер казао да је данас посебан фокус стављен на Стари град Бар.

„Сматрам посебно значајним да више пажње посветимо нашем културно-историјском насљеђу; чувању, али и приближавању тог богатства Црне Горе данашњим генерацијама. У том погледу Стари Бар је локалитет од посебног значаја и вриједности, јер говори о миленијумском трајању на овим просторима. Говори, међутим, и о ономе што сматрамо нашом највећом вриједношћу, говори о мултивјерском складу који је кроз бурну историју до данашњих дана очувао суживот три вјере на овом простору. Стари Бар је јединствена локација којој се мора удахнути нови живот и у том смислу радује ме да Министарство културе и општина у овом тренутку спроводе активности на заштити и очувању осам културних добара, међу којима је и успостављање Археолошког музеја, као и ревитализација Палате у којој ће умјетници моћи да стварају и дијеле своја искуства. Стари Бар нас враћа теми очувања нашег идентитета, подсјећа на наше историјско трајање на овим просторима и као такав мора бити незаобилазан дио наших културних, али и образовних политика. У том смислуи, мој данашњи боравак у Старом Бару може се разумјети и као обећање да ће нова Влада бити посвећена даљој обнови ове јединствене културно-историјске цјелине“ – казао је предсједник Владе на крају радне посјете Бару.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?