Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић обишао Аутопут: 90% грађевинских радова је завршено, очекујем да идуће године дионица буде пуштена у саобраћај

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић посјетио је данас приоритетну дионицу Аутопута Бар – Бољаре и том приликом изјавио да је завршено готово 90 одсто радова те да очекује да наредне године Аутопут буде у функцији.

„Од појаве пандемије коронавируса ово је мој први излазак на приоритетну дионицу аутопута која се гради од Подгорице до Матешева. Могу да искажем велико задовољство степеном изведених радова, динамиком радова коју имамо на данашњи дан, бројем ангажованих радника на цијелој траси аутопута којих је данас око 1450 – 1500“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је обишао први дио Приоритетне дионице до сјеверног улаза у тунел Клопот који је већим дијелом и асфалтиран.

„Видимо да је велики степен завршености радова на цијелој траси Аутопута, скоро 90 одсто да је ниво изведености земљаних радова преко 90 одсто, да су сви тунели пробијени и да су радови на тунелима изведени на нивоу од преко 95 одсто, да су такође хидро-машинске инсталације – водоводна инсталација завршени у проценту између 60 и 70 одсто и да веома добро напредују радови на реализацији анексâ 3,4 и 5 – накнадних радова које смо дефинисали. Креће се и са асфалтирањем коловозне траке аутопута и на данашњи дан већ је 20 километара асфалта уграђено на коловозној траци аутопута. Све у свему, вјерујем да су радови добили потребну динамику и да ћемо у наредној години аутопут имати пуштен у функцију“ – казао је предсједник Владе.


Предсједник Државне комисије за ревизију техничке документације на пројекту Аутопута Проф. др Младен Улићевић је исказао посебно задовољство квалитетом радова.

„Оно што ја могу рећи са аспекта увида струке у ово је да је од почетка поштован принцип квалитета и безбједности. То су два фактора око којих не моеж бити никаквих преговора односно преузели смо принцип нулте толеранције када је квалитет у питању“ – казао је професор Улићевић.

Главни ревизор Аутопута је рекао да је чињеница да је наша земља касније од појединих држава региона ушла у овакав пројекат допринио да сада имамо више стандарде и већи квалитет.

„Сами пројекат је рађене по стандардним прописаним за аутопутеве у Европи што значи да су сви елементи Аутопута, не само грађевински него и електро-машинске инсталације које директно утичу на функционалност и безбједност саобраћај ја Аутопуту урађени по тим највишим стандардима који сада важе у Европи. Можда смо имали и среће, ако тако могу да кажем, што је у Црној Гори Аутопут каснио за једну фазу у односу на аутопутеве у окружењу. У тих десетак година су стандарди искорачили за још један ниво напријед, тако да слободно могу да кажем да је наш Аутопут, ова Приоритетна дионица пројектована и изграђена, што је једнако важно, по тим највишим стандардима. И по томе смо за тај мали корак испред по квалитету у односу на изграђене путеве у региону“ – казао је професор Младен Улићевић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?