Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио реконструисано Акушерско одјељење у КЦЦГ и најавио нова улагања од 17 милиона еура

Објављено: 26.08.2020. 17:49 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Душко Марковић и директор Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) Јевто Ераковић свечано су данас пустили у рад реконструсано Акушерско одјељење са Одјељењем царских резова и Одјељење за терминску новорођенчад, капацитета 38 кревета. Одјељење је у потпуности реконструисано и опремљено најсавременијом опремом захваљујући донацији Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ), која је издвојила 240 хиљада еура за овај пројекат. Најављене су и нове инвестиције у КЦЦГ вриједне 17 милиона еура, као и стварање услова да у наредном мандату почне градња новог Ургентног центра.

„Отварањем Акушерског одјељења Клинике за гинекологију КЦЦГ на лицу мјеста свједочимо како знање и одговорност могу и у условима највеће кризе, здравствене и економске, улагати у здравствени систем“, казао је премијер Марковић и додао да већ неколико година свједочимо озбиљним улагањима у Клинички центар када је у питању простор, опрема али и људски ресурси.

Предсједник Марковић је казао да већ крајем ове године почињемо да трошимо 17 милиона еура новца опредијељеног за КБЦ и његове клинике: „Желим да обавијестим црногорску јавност да ћемо крајем ове године створити услове да у наредном мандату започнемо градњу новог Ургентног центра“.

Премијер је захвалио и ЕПЦГ оцјењујући да је као успјешна компанија, која је завршила и обавила своју важну унутрашњу трансформацију, постала генератор укупног развоја Црне Горе.

„Не мисли само о свом профиту, о профиту своје компаније, својих запослених, него дио тог профита усмјерава за улагање у здравство и на тај начин доприноси унапређењу здравствене услуге и заштите здравља нашег становништва“, рекао је премијер Марковић и додао да је друштвена одговорност ЕПЦГ, позив и свима другима како треба да се односе према здравственом систему у цјелини.

Задовољан и поносан оним што види у Клиничком центру, предсједник Владе је честитао запосленима у цијелом здравственом систему Црне Горе на професионалности и мотивисаности да у условима пандемије заштите здравље грађана.

„Ово је доказ да је улагање у здравство најбољи одговор на свакодневне потребе наших грађана. Улажући у здравство, ми улажемо у будућност Црне Горе, у здравље наших грађана и укупни напредак“, рекао је предсједник Марковић.

Директор Ераковић је рекао да реконструисано акушерство са раније реконструисаним породилиштем спада у ред најсавременијих и најбољих породилишта односно гениколошко-акушерских клиника у овом дијелу Европе.

„Ово је наставак континуираног рада и улагања у Клинички центар Црне Горе и морам да вас подсјетим да смо захваљујући Влади Црне Горе и нашим пријатељима донаторима који континуирано подржавају рад Клиничког центра, само у прошлој години инвестирали преко 7,5 милиона еура. Највећи дио је дошао као подршка Владе Црне Горе односно нешто више од 6,5 милиона и нешто мање од милион еура захваљујући нашим пријатељима, подржаваоцима рада КЦЦГ“, рекао је директор Ераковић.

Он је додао да ће у Клиничком центру до краја године бити отворена најсавременија лабораторија, прва аутоматизована лабораторија у Црној Гори, чија је вриједност преко милион еура. Најавио је отварање новог одјељења нефрологије и дијализе, а биће имплементирани ПАX и РИС систем, гдје ће на најбољи и најкомфорнији начин радиолози моћи од куће да очитавају налазе за наше пацијенте.

„И оно што нам је највећи инфраструктурни пројекат у овој години, очекујемо до краја године отварање потпуно нове интензивне његе у Клиници за неурологију гдје ће бити смјештени и третирани најтежи пацијенти у Црној Гори“, рекао је директор Ераковић.

Ово је, истакао је он, континуитет рада здравственог система који се наставља из године у годину, који показује и снагу и вољу и професионализам: „Снагу здравственог система и снагу државе и сигуран сам да ћемо наставити тај континуитет и показати да све што смо започели да ћемо успјешно реализовати и још више развити у наредном периоду“.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?