Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дигиталне платформе које ће грађанима и струци олакшати борбу против короне

Објављено: 27.08.2020. 18:39 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Подгорица, 27. август 2020 – Национално координационо тијело за борбу против заразних болести, Министарство здравља, Институт за јавно здравље и Управа за инспекцијске послове, у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава припремају нове дигиталне алате којима ће поспјешити и ојачати борбу против епидемије корона вируса. Пројекат „Монтенегро ЦОВИД-19 Онлине Платформ“ као донаторски пројекат финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава у Подгорици, а имплементира компанија „Амплитудо“. Амбасада САД овим пружа додатну помоћ Влади Црне Горе да се на најбољи начин избори са изазовима које епидемија доноси. 

Дигитална платформа еДонације и апликација Qарта креирају се са циљем да се обезбиједи системско прац́ења и побољшање епидемиолошког стања у Црној Гори, односно да: 

• епидемиолозима помогну у што ефикаснијем сузбијању вируса Цовид-19;
• надлежним институцијама пруже приступ свеобухватној, прецизној и редовно ажурираној бази података о свим релевантим информацијама;
• олакшају циљано и сврсисходно прикупљане и расподјелу потребних ресурса за борбу против короне која долазе кроз донације;
• омогуће бржу комуникацију тимова за реаговање, али и ефикасније умрежавање институција и грађана. 

Платформа за донирање – еДонације представљаће јединствену дигиталну заједницу донатора у Црној Гори. Повезаће институције којима је потребна помоћ и организација које имају могућност и желе да изврше донацију потребних добара или новца. На тај начин, брзо и директно ће се распоређивати потребни ресурси, а средства прикупљати у складу са реалним потребама. Платформа ће бити доступна свим грађанима, организацијама и институцијама.

QАРТА (Qуарантине Репортинг Таск Ассистант) апликација служиће за ефикаснију размјену података везаних за оболијевање од новог коронавируса као и прац́ење поштовања мјера карантина и самоизолације. Захваљујући овом алату, надлежне институције имаће учинковитију размјену података у реалном времену о лицима у самоизолацији која су дошла преко неких од граничних прелаза или су изашла из карантина; онима који су смјештени у инстутуционалним карантима, лицима под здравственим надзором и онима који су остварили контакт са некима од обољелих. 

Потпредсједник Владе Црне Горе и предсједник Националног координационог тијела, Милутин Симовић, идентификовао је ове технолошке алате као корисне, не само као додатну помоћ за заустављање тренутног таласа пандемије вец́ и као употребљиве платформе за друга јавноздравствена догађања у будућности која ће евентуално захтјевати брзу и учинковиту размјену информација и података. 

Потпредсједник је захвалио Амбасади Сједињених Америчких Држава на подршци коју пружа Влади Црне Горе у одговору на епидемију болести ЦОВИД 19. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?