Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Комплетиран правни основ за уплату 40,5 милиона еура подршке ЕУ у борби са корона вирусом

Објављено: 28.08.2020. 18:17 Аутор: КЕИ
Влада Црне Горе усвојила је финансијске споразуме са Европском комисијом, чиме је створен правни основ за додјелу буџетске подршке Европске уније од 40,5 милиона еура, као одговор на епидемију корона вируса.

Влада је прихватила Допуну 1 Финансијског споразума за програм ИПА 2016, као и финансијске споразуме за програме ИПА 2019 и ИПА 2020.

Пандемија коронавируса током 2020. године узроковала је потребу за увођењем низа хитних и ефикасних мјера за превенцију и контролу његовог даљег ширења, као и мјера социјалне и економске политике које ће ублажити посљедице кризе на глобалном нивоу.

Подсјећамо да је Европска комисија, препознајући напоре које Влада Црне Горе улаже у спровођење тих мјера, донијела одлуку да финансијски подржи Црну Гору у њиховој реализацији, што је додатни израз повјерења Европске уније у одговорно и правовремено дјеловање Владе у овој области.

Уз јасну поруку подршке државама Западног Балкана у критичним моментима ширења епидемије новог вируса, наглашено је да ће Европска унија пренамјеном средстава из одобрених ИПА програма подржати Црну Гору у борби против ширења вируса и санирању економских посљедица епидемије.

40,5 милиона еура ЕУ подршке биће усмјерено на буџетску подршку за суфинансирање мјера које Влада већ спроводи у оквиру прва три пакета мјера подршке економији и друштву у оквиру одговора на ширење коронавируса.

Средства ће бити уплаћена у оквиру двије транше – фиксне транше буџетској подршци у износу од 28 милиона еура (70% укупне подршке) и варијабилне транше у износу од 12 милиона еура (30% укупне подршке). Исплата фиксне транше је планирана за трећи квартал 2020. године, а варијабилне на крају једногодишњег програма, у трећем кварталу 2021. године.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?