Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 27. августа 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 27. августа 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила је финансијске споразуме са Европском комисијом, чиме је створен правни основ за додјелу буџетске подршке Европске уније од 40,5 милиона еура, као одговор на епидемију коронавируса.

Влада је усвојила Информацију о кредитном аранжману између Европске инвестициона банке (ЕИБ) и лнвестиционо-развојног фонда Црне Горе (ИРФ). „ИРФ ЦОВИД-19 одговор за МСП и средње капитализована предузећа“ с Предлогом уговора о финансирању и дала сагласност на Уговор о финансирању између ИРФ и ЕИБ.

Европска унија је усљед економске кризе изазване пандемијом коронавируса покренула у Загребу, у априлу 2020. године програм за подршку опоравку економија земаља западног Балкана. У оквиру овог програма је предвиђен и формат зајмова у износу од 500 милиона еура одобрен од стране ЕИБ у јуну 2020 намијењен јавном сектору и националним промотивним банкама у земљама региона. Први одобрени зајам Црној Гори у оквиру овог формата превасходно ће бити намијењен подршци ликвидности црногорске привреде, набавци обртног капитала и за инвестиције које треба да дају додатан замајац економском опоравку Црне Горе у пост-пандемијском периоду. Вриједност Уговора је 50 милиона еура, уз услове да најмање 80 одсто средстава буде намијењено средње капитализованим предузећима (више од 250 радника). Уговором је обезбијеђена и стимулација за предузећа која запошљавању младе у виду додатног смањења каматне стопе у оквиру Европске иницијативе за запошљавање и обучавање младих.

Влада се упознала са Измјеном И Финансијског плана Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) за 2020. годину и дала сагласност на План који садржи нове податке о смањењу прихода усљед рестрикције авио сабраћаја због пандемије коронавируса.

Усвојена је Информација о плаћању прековременог рада за запослене у сектору јавног здравства за август 2020. године и дата сагласност да се у условима ванредних околности плаћање прековременог рада запосленим у Министарству здравља у сектору јавног здравства за август 2020. године изврши у висини стварно остварених часова прековременог рада.

Влада је размотрила и усвојила Информацију о реализацији Програма субвенционисања зарада у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19. У Информацији је наведено да је су субвенције омогућене запосленима у дјелатностима затвореним усљед наредби Министарства здравља, запосленима у секторима туризма, угоститељства и јавног превоза путника у друмском саобраћају, запосленима којима је одређена мјера карантина или изолације, као и запосленима на плаћеном одсуству због чувања дјеце млађе од 7 година, те да је предвиђен наставак подршке новом запошљавању чије трајање је продужено до краја 2020. године.

Од 1.до 25. августа 2020. године је исплаћено или су у процесу исплате зараде за 22.006 запослених у бруто износу 4.380.151 еура. У периоду од априла до јула поднијето је 38.067 захтјева за субвенцију зарада, а исплаћено је или је у процесу исплате 37.504 (97 одсто).

На основу одобрених захтјева, на дан 26. август 2020. године већ су исплаћене, или су у процесу исплате, субвенције за 170 хиљада зарада. Бруто износ исплаћених средстава је 42.156.631 еура,. Програмом је обухваћено више од 71.000 запослених и више од 15.000 привредних субјеката.

Усвојена је Информација о реализацији хитних нестандардних набавки и трошковима у здравственом систему насталих усљед пандемије коронавируса.

Влада усвојила Информацију о умањењу фиксног дијела концесионе накнаде за вријеме мировања права и обавеза из уговора о концесији кумулативно и по концесионарима коју је доставила Управа за игре на срећу. У Информацији је наведено да је Управа утврдила умањење фиксног дијела концесионе накнаде у укупном износу од 1.028.897,72 за вријеме док су због пандемије коронавируса мировала права и обавеза из уговорâ о концесији.

Влада је донијела Одлуку о додјели концесије за привредно коришћење бродоградилишне луке Бонићи – Тиват и прихватила Уговор о концесији за привредно коришћење бродоградилишне луке Бонићи – Тиват између Владе Црне Горе и друштва „Навар Инцорпоратед” д.о.о. из Тивта.

Концесионо подручје луке Бонићи обухвата простор бродоградилишне луке са изграђеним објектима, пристаништима, доковима, марином и помоћном зградом бродоградње, укупне повшине 10.681 м² и лучки акваторијум укупне површине 14.500 м².

Концесија се додјељује на период трајања од 30 година. Инвестиционим програмом предвиђена су улагања у вриједности од 13.900.000 еура.

Годишња фиксна накнада за коришћење концесионог подручја утврђена је за лучки акваторијум 1 €/м², а за лучко подручје за које су предвиђена инвестициона улагања накнада је првих 20 година 1 €/м², а посљедњих 10 година 1,5 €/м².

Влада је усвојила Информације о реализацији Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију појаве минералне сировине техничко-грађевинског камена „Биоче“, општина Бијело Поље, са приједлогом за давање концесије. Донијета је Одлука о додјели концесије и прихваћен Уговор о концесији.

Усвојена је Информација о захтјеву „Лука Бар“ АД – Бар за додјелу концесије за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију техничко-грађевинског камена лежишта „Волујица“, Општина Бар, искључењем јавног надметања. Влада је донијела Одлуку о додјели концесије за детаљна геолошка истраживања и прихватила припадајући Уговор о концесији.

Концесија се додјељује на 30 година. Укупна концесиона накнада износи 1.787.138,00 еура.

Концесионар ће за период од 16 календарских година експлоатације, од 1. јануара 2022. до 31. децембра 2037. платити стални дио концесионе накнаде за експлоатацију Т-Г камена у укупном износу од 2.718.360 еура.

Усвојена је Информација о потреби коришћења средстава за експропријацију земљишта депонованих за пројекат изградње булевара Тиват – Јаз на посебном рачуну код Министарства финансија за друге пројекте које реализује Управа за саобрацај.

Влада је одобрила коришћење средстава за експропријацију земљишта депонованих на посебном рачуну код Министарства финансија за пројекат изградње булевара Тиват – Јаз за експропријацију земљишта за друге пројекте које реализује Управа за саобраћај до висине од 1.500.000 еура и то: Изградња пута Цетиње – Чево и булевара Подгорица – Даниловград и за реконструкцију путева Беране – Подваде, Пљевља – Метаљка, Рогами – Спуж и Диноша – Цијевна Затријебачка.

Усвојена је Информација о допуни Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката.

Листа је допуњена пројектима: 1) Ревитализација фортификационе баштине Црне Горе, Градски бедеми Котора; 2) Унапређење система управљања отпадним водама општине Пљевља, ИИ фаза канализационе мреже; 3) Реконструкција система насипа на ријеци Бојани у Црној Гори и 4) Унапређење инфраструктуре у Луци Бар.

Влада је усвојила Информацију о о коришћењу платформе „Тоурисм Инсигхт“ и прихватила Предлог Уговора – изјаву о обиму пројекта, између Министарства одрживог развоја и туризма и компаније Мастерцард. Платформа би требало да омогући праћење туристичких трендова, потрошње гостију, интересовања и др.


Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању средстава неопходних за несметано функционисање Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе и одобрила преусмјеравање 500.000 еура из Текуће буџетске резерве.

Измјеном одговарајућег Закључка Владе помоћ Републици Албанији за санирање посљедица земљотреса повећано је са првобитних 100.000 еура на 500.000 еура.

Такође, усвојена је измјена Закључка Владе Црне Горе, број: 07-3984, од 13. августа 2020. године, чиме су се створиле техничке претпоставке да и запосленим у Црвеном крсту и геронто-домаћицама у Будви буду уплаћене заостале зараде.

Влада је усвојила Информацију о потреби санације штете на објекту и возилима Дома здравља Даниловград настале услед олујног вјетра. Оцијенивши да је неопходно хитно приступити санацији штете, како би се обезбједило безбједно радно окружење и сигуран амбијент за све пацијенте Дома здравља, Влада је за ту намјену из Текуће буџетске резерве издвојила износ од 15.000,00 еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?