Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић уручио Бранку Бањевићу књижевну награду „Божо Булатовић“: Читава црногорска историја дјелује као епопеја народу који се стално бори за право да одлучује о себи

Предсједник Владе Душко Марковић уручио је синоћ у Мојковцу Бранку Бањевићу овогодишњу награду за животно књижевно дјело „Божо Булатовић“ и том приликом поручио да читава црногорска историја дјелује као књижевно дјело, као епопеја о једном народу на Балкану који се стално бори да сачува своју слободу и право да одлучује о својој будућности и да су награде и манифестације, које носе имена најбољих међу нама, и проносе њихове идеје и идеале, један од начина да зауставимо насртаје на наш идентитет и нашу самобитност.

„Ово признање, данас, деценију након установљења у Мојковцу и са својим шестим добитником, носи вишезначну поруку. Оно је, са једне стране, похвала ствараоцу и његовом дјелу, али и доказ да стваралаштво, нарочито књижевно, и даље живи, и даље плијени многе генерације, онако како је то чинило и у временима иза нас. Оно нам потврђује да ће књига и послије нас остати незаобилазан свједок и судионик културног живљења. Уосталом, шта би био овај свијет без приче и причања, како то рече велики Андрић. Црна Гора је земља људи од духа и духовности, и од мудре ријечи – од Светога Петра Цетињскога и Његоша, до Лалића и Ђиласа. А Црногорци народ пркосног и поносног духа, који су тај дух кријепили узлетима и стварањем, а онда га и претакали у умјетност. Зато су дјела настала у Црној Гори увијек израз овдашње духовности, исказ простора и времена које их је стварало. Тако је од Горског вијенца до Лелејске горе; од Невидбога до Убојтака. И зато се у нашој земљи, као ријетко гдје, преплићу имагинација и стварнос т, историја и фикција. А и читава црногорска историја дјелује као књижевно дјело, као епопеја о једном народу на Балкану који се стално бори да сачува своју слободу и право да одлучује о својој будућности. Тако је било и онда када су Црногорци слова претакали у муницију, тако је и дан-данас у сложеном гео-политичком контексту којим смо окружени“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да су награде и манифестације, које носе имена најбољих међу нама, и проносе њихове идеје и идеале, један од начина да зауставимо насртаје на наш идентитет и нашу самобитност.

„Мојковац је то учинио и улицом која носи име Божа Булатовића. Само тако, сачуваћемо не само сјећање на њих, него и суштину онога за шта су се борили, а то је грађанска, слободна и независна Црна Гора. Овогодишња награда одлази у руке Бранка Бањевића, ствараоца који је Црну Гору већ деценијама достојанствено представљао на свакој културној адреси. Још у вријеме бивше Југославије указивао је на црногорску особеност што је највише испољио у познатој едицији Луча, заједно с још неколико уредника” – казао је Предсједник Владе.

Лауреат овогодишње награде подсјетио је на своје пријатељство са Божом Булатовићем, њихову заједничку борбу за црногорску литературу и културу уопште:

„То није било интересно пријатељство него пријатељство идеје које нас је везивало у борби за нову литарутуру, за нову поетску традицију у Црној Гори за превазилажење провинцијализације Црне Горе којој је била изложена преко 150 година туђем интересу који је укинуо њене вриједности и убацио туђе вриједности као наше сопствене вриједности укидајући Црногорцима и памћење и традицију и будућност и стање у којему су се налазили“ – казао је Бранко Бањевић.

Та борба настављена и изборена тек 2006. године обновом независности Црне Горе – рекао је Бањевић назвавши тај чин коначном побједом и миленијумским чином и једним од највећих догађаја у црногорској историји којем су допринијели сви истински црногорски културни радници.

Бранко Бањевић је у обраћању рекао да када посјети наше водеће туристичке центре пријатељима каже да долази из будућности.

„Питају је један дан пријатељи: 'Ђе си био?'. Ја кажем: Долазим из будућности, долазим из Порто Монтенегра, ПортоНовог, са Луштице... То је будућност Црне Горе која је ликвидирала синдикални туризам који је значио туђу економску окупацију“ – казао је Бранко Бањевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?