Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Ублажене мјере за улазак у ЦГ из држава региона и за наше држављане који на кратко путују у земље регије

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) одлучило је вечерас, на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ), да у складу са епидемиолошком ситуацијом у државама окружења, ублажи услове уласка у Црну Гору резидената држава региона и наших држављана који на кратко путују у неку од држава из сусједства.

Из држава региона уз негативан ПЦР, негативан ИгМ тест или позитиван ИгГ тест

У Црну Гору је, као и до сада, могућ улазак без додатних услова за резиденте земаља са „зелене листе“, док резиденти држава са „жуте листе“ могу ући у Црну Гору уз позитиван резултат серолошког теста – антитијела класе ИгГ, који је издат од регистроване лабораторије и КОЈИ није старији од 30 дана.

Резиденти свих држава са „жуте листе“ такође могу ући у Црну Гору и уз негативан резултат серолошког теста на антитијела класе ИгМ или уз негативан резултат ПЦР теста на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2), који су издати од регистроване лабораторије и нијесу старији од 72 часа. Услов је да лице није у периоду од 15 дана пред улазак у Црну Гору боравило у некој од држава са „црвене листе“ односно у некој од земаља из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.

Олакшице за резиденте ЦГ који на кратко путују у државе регије

Олакшан је улазак црногорских резидената – држављана Црне Горе и странаца стално или привремено настањених у нашој земљи – из држава региона у случају да су у тим државама боравили до 48 сати.

Тим лицима се по повратку у Црну Гору прописује мјера здравственог надзора која подразумијева слободно кретање, али свакодневно праћење симптома и јављање надлежном љекару до истека Рјешења које по повратку издаје Санитарна инспекција.

Нове мјере ступају на снагу даном објављивања у Службеном листу Црне Горе што се очекује вечерас.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?